Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5009 > Pagina Verde Nr. 5009 de vineri, 31 iulie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Pagina Verde

În premieră la Buzău


(P) RER deschide cea mai modernă platformă de gunoi

Accesul se face pe bază de cartelă, asigurînd astfel păstrarea curățeniei

articol de: Laurențiu Marinov
(P) RER deschide cea mai modernă platformă de gunoi
 

Idee ingenioasă ce are drept scop menținerea curățeniei în zona platformelor de gunoi se va materializa în premieră la Buzău.

Societatea RER va da în folosință o platformă închisă în sistem centralizat pe strada Tunel, la care cetățenii de la Asociația de proprietari PT 8 vor avea
acces pe bază de cartelă, sistemul fiiind alimentat de un acumulator încărcat cu energie solară. Măsura este nouă și inovatoare pentru municipiul Buzău, fiind prima platformă de acest fel. Asociația de proprietari PT 8 este beneficiara unui proiect pilot inițiat de RER Buzău. Firma de salubritate a investit într-un sistem centralizat de închidere a platformei de pe strada Tunel, întrucît pînă nu demult la ea aveau acces atît locatarii blocurilor, cît și locuitorii de la case și agenții economici din vecinătate. Fiind o zonă circulată, platforma era spațiu de depozitare nu numai pentru cei ce stau la blocuri așa cum este normal, ci și pentru alte persoane. Prin urmare, închiderea platformei a devenit necesară în primul rînd pentru menținerea zonei curată și restricționarea accesului anumitor persoane, care, în căutare de pet-uri și cartoane, devastau containerele.

Beneficii pentru cetățeni

Beneficiile acestei investiții sînt numeroase și vor fi resimțite în primul rînd de proprietarii arondați asociației PT 8 pentru că astfel se elimină posibilitatea de acces a celor care fac mizerie. Acoperișul împiedică ploaia să ude deșeurile și să mucegăiască. În plus pot fi enumerate: existența unor containere destinate colectării selective, existența unui spațiu de depozitare a deșeurilor reciclabile numai pentru agenții economici din zonă (astfel nu mai există gunoaie în jurul platformei), desființarea toboganelor pe care se aruncă gunoiul elimină posibilitatea de scormonire a deșeurilor și producerea mizeriei în interior, dar și în exteriorul acesteia. Platforma este autonomă din punct de vedere energetic. Ea va dispune de un panou solar și de un acumulator propriu care va asigura energia pentru funcționarea sistemului centralizat de închidere. Cartelele locatarilor de la blocuri vor fi codate și cu frecvența de la platformă, astfel încît  aceeași cartelă să asigure accesul în bloc, dar și la platforma de gunoi amenajată.

Costurile sînt suportate de RER

Costurile de realizare ale unei astfel de platforme sînt susținute în totalitate de RER Buzău, asociația de proprietari neavînd nici o obligație financiară și nici vreun cost suplimentar la achitarea facturii de gunoi. Ideea inovatoare are la bază implicarea societății RER Buzău cu resurse umane și financiare în efortul de a asigura un serviciu de salubritate de calitate. RER Buzău are un program continuu de adaptare a tehnicilor și tehnologiilor pentru a se alinia la normele europene. Deja există o campanie masivă în municipiu de colectare selectivă, semn că Buzăul este pe drumul cel bun și are șanse încet, încet, să devină un oraș care aplică și respectă normele din domeniul mediului.

Lucrări în fază avansată de execuție

Proiectul implementat la Buzău și-a dovedit eficiența la RER Oradea, unde există deja astfel de platforme. Importantă este și colaborarea cetățenilor, respectiv a locatarilor din asociația de proprietari PT 8, care trebuie să dea dovadă de spirit civic și grijă pentru mediul în care trăiesc. Prin urmare, este important de înțeles că ei ca principali beneficiari ai unei astfel de investiții trebuie să fie responsabili pentru buna funcționare a acestei platforme și înștiințarea firmei de salubritate cu privire la orice neregulă de la platforma de gunoi. Lucrările la platformă sînt în derulare, fiind într-o fază avansată de execuție. Pînă în momentul de față este gata acoperișul și panoul solar urmînd, ca astăzi să fie montat sistemul de închidere propriu-zis și codarea cartelelor locatarilor cu frecvența de la platforma.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU