Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4989 > Pagina Verde Nr. 4989 de vineri, 3 iulie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Pagina Verde

Începînd de anul viitor


(P) Franța renunță la folosirea pungilor din plastic

În supermarketuri nu se vor mai găsi decît pungi reciclabile

articol de: Mirela DUMITRU

Inițiativă îndrăzneață a parlamentului francez care a stabilit ca începînd cu 2016 să fie scoase din consum pungile de plastic. În supermarketuri, la raionele de fructe și legume, acolo unde se folosea cea mai mare cantitate de pungi de plastic se vor folosi începînd de anul viitor pungi reciclabile.         
Potrivit unor studii, s-a demostrat că degradarea completă a unei pungi de plastic se realizază în aproximativ 1.000 de ani. În locul acestora se recomandă folosirea pungilor din carton sau din materiale textile care pot fi refolosite și care nu au impact negativ asupra mediului înconjurător.  

Parlamentul European a impus reducerea folosirii acestora

O decizie similară a fost luată de Parlamentul European care a impus statelor membre reducerea substanțială a folosirii pungilor de plastic de unică folosință în perioada următoare. În acest sens au fost stabilite măsuri precum introducerea unor taxe și a unor obiective naționale de reducere a utilizării pungilor de plastic.  Statele membre sînt obligate să identifice măsuri de scădere a nivelului de consum a pungilor de plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni la care s-a demonstrat că sînt refolosite mai rar decît pungile groase.

România a introdus ecotaxa

La nivel național, în 2009, a fost instituită o taxă pe pungă, numită  "ecotaxă".  "Obligația de a calcula și plăti ecotaxa de 0,2 lei/bucată revine operatorilor economici care introduc pe piața națională pungi având mânere integrate sau aplicate, de tip sacoșă-banană sau maiou, oricare ar fi destinația și modul de comercializare/distribuire a acestora", se arată în proiectul legislativ. În ultimii doi ani, statisticile arată că, în România s-au realizat 520 de milioane de pungi din plastic.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU