Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4989 > Pagina Verde Nr. 4989 de joi, 2 iulie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Pagina Verde

Importanța indicațiilor de pe ambalaje


(P) La ce trebuie să fim atenți cînd citim o etichetă?

Indicații prețioase cu privire la conținutul produsului cît și la modul de reciclare a acestora pot fi descoperite de utilizator

articol de: Mirela DUMITRU

Ne încîntă culoarea, mărimea și aspectul produsului motiv pentru care atunci cînd mergem la cumpărături rareori ne mai uităm și pe ambalaj.        
De la alimente și pînă la articole vestimentare, cumpărăm produsele care ne plac cromatic și care ne determină să ne îndreptăm către raftul pe care se află acesta. Fiind atenți la grafică, cromatică priedem din vedere simbolurilor care vorbesc despre reciclare, recuperare și valorificarea acestora. Produsele și ambalajele care pot fi reciclate sau producătorii care au aderat la sisteme de colectare și reciclare - sau pentru a ne recomanda să nu aruncăm deșeurile pe jos sînt semnalate prin eco-etichete (eco-label). Printr-o simplă citire a ambalajului, orice persoană poate afla din ce este fabricat ambalajul și cum trebuie reciclat.

- The Tidyman Aruncă în mod atent și responsabil deșeul rezultat. Nu arunca pe jos! Acest simbol nu face referire la reciclare, dar este un memento pentru a fi un bun cetățean și pentru a arunca obiectul într-un mod corespunzător.
- Sticle și borcane Aruncă sticlele și borcanele din sticlă într-un container special pentru sticlă.
- Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE). NU se aruncă la gunoi! Aceste tipuri de deșeuri trebuie colectate pentru reciclare, nu trebuie aruncate la gunoi. Eticheta se aplică pe multe obiecte electrice, de la frigidere și televizoare până la detectoare de fum și computere. Producătorii acestor echipamente din Europa, împreună cu importatorii acestora, trebuie să aibă acest marcaj pe produsele lor.
- Punctul Verde nu sugerează faptul că ambalajul poate fi reciclat. Marca Punctul Verde certifică consumatorului că producătorul / importatorul de produse ambalate contribuie financiar la recuperea și reciclarea ambalajelor pe care le introduce pe piață.
- The Mobius Loop Acest triunghi arată că obiectul pe care este inscripțional este reciclabil. Eticheta este acceptată ca simbolul de reciclare tradițional. Produsele din hârtie care se pot recicla, conțin de obicei acest însemn.
- Ambalaj/produs fabricat parțial din materiale reciclate. Un produs marcat cu acest simbol a fost fabricat din câteva materiale care au fost reciclate. În general, simbolul este însoțit și de informații suplimentare, de ex. "Tipărit pe hârtie reciclată".
- Ambalaj/produs fabricat parțial din materiale reciclate (%). Atunci când un procent este indicat în simbol, înseamnă că acela este procentul de material reciclat folosit la fabricarea respectivului recipient.
- Ambalaj/produs fabricat parțial din materiale reciclate. Acest simbol diferă de primele două, având săgețile negre care sînt situate pe un fond alb, într-un cerc cu marginile negre. Cercul cu marginile negre denotă că cel puțin o parte a conținutului este material reciclat.
- Polietilena Tereftalată. Se reciclează! Inscripționat pe recipiente pentru: băuturi răcoritoare, apă și bere, apă de gură, dressinguri pentru salate și ulei vegetal, caserole de unică folosință etc. Reciclate se transformă în: containere noi, folie, fibre, pungi, mobilier, covoare, curele (ocazional). În general sînt bune pentru utilizare, dar nu pentru reutilizare, și cu atât mai puțin pentru utilizare cu lichide fierbinți.  
- Polietilenă de înaltă densitate. Se reciclează! Inscripționat pe recipiente pentru: soluții de albirea rufelor, detergent de uz casnic, șampon, saci de gunoi și cumpărături, ulei motor, folie groasă, lădițe pentru fructe-legume, lăzi de băuturi, butoaie. Reciclate se transformă în: sticle pentru detergent, sticle de ulei, pixuri, containere pentru reciclare, gresie, conducte de drenaj, materiale de construcție, bănci, cotețe pentru câini, mese de picnic, garduri. În general sînt bune pentru utilizare, dar nu pentru reutilizare, și cu atât mai puțin pentru utilizare cu lichide fierbinți.
- V (vinil) sau PVC.  În general NU se reciclează în România dar trebuie verificat la colectorul de deșeuri! Găsit în: profile de ferestre, furtunuri apă, folie PVC, tubulatură pentru apă, sau în recipiente pentru: soluții de curățat geamuri și detergenți, șampon ulei de gătit, ambalaje pentru produse alimentare și pe cabluri, echipamente medicale, etc. Aditivii din componența PVC-ului pot crește riscul malformațiilor congenitale și pot cauza cancer.
- LDPE (polietilenă de joasă densitate). NU se reciclează în România! Găsit în: ambalaje de pâine, de alimente congelate, curătățorie și sacoșe, îmbrăcăminte, mobilier, covoare, învelitorile de plastic pentru haine.   
- PP (polipropilena).  În general se reciclează! Inscripționat pe: dopurile de la PET-uri, sticle de sirop, sticle cu ketchup, pungi și saci de rafie. Reciclate se transformă în: lumini de semnalizare, mături, perii, carcase acumulatori auto, raclete gheață, suporturi pentru biciclete, greble, pubele, paleți, tăvi.
- PS (polistiren). NU se reciclează în România! Inscripționat pe: farfurii și pahare de unică folosință, caserole de mâncare, carcase CD-uri sau casete. Încălzit elimină benzen, compus chimic cancerigen.
- Policarbonate. Se reciclează însă doar în funcție
de material. Trebuie verificat cu colectorul de deșeuri! Inscripționat pe: bidoane de apă, materiale "bullet-proof", ochelari de soare, DVD-uri, iPod, computere, indicatoare, nailon. Câteva materiale plastice din această categorie: bidoanele din plastic asemănătoare cu cele de la Cumpăna sau La Fântâna (se reciclează), plăci din policarbonat sau plexiglas - material de construcții (se reciclează) . Eliberează, în special când e încălzit, bisfenol A, un compus chimic controversat foarte cancerigen.
- Ambalaj/produs alcătuit din material reciclat  Litera R indică faptul că materialul din care este fabricat produsul are în componență material reciclat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU