Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2886 > Monden-Mass-media Nr. 2886 de vineri, 18 ianuarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
O ŗansć uriaŗć pentru PSD

de RADU TUDOR
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Mărturisiri din Shanghai

articol de: Alina BUDUIANU
Mărturisiri din Shanghai
 
Dincolo de explozia de lumini, culoare şi īnţelepciune străveche, civilizaţia chineză ascunde şi umbre, idei futuriste distrugătoare pentru o cultură īnvăluită īn mister. Aşa cum v-am promis, revenim cu a doua parte a interviului pe care ni l-a acordat Cristina Roşca, o buzoiancă stabilită īn China, directoarea unei şcoli internaţionale īn Shanghai. Aceasta ne-a vorbit despre libertate, īn ce măsură poate fi comparată China cu societatea occidentală şi ce au ele īn comun īn această lume supusă globalizării.

Adaptarea - un proces complex
"Asia va fi mult timp pentru Europa un tărīm necunoscut, plin de mistere, dar şi de realităţi pe care nu le poţi cuprinde decīt studiindu-le serios şi o viaţă īntreagă. Ne-am adaptat şi ne-a venit ceva mai uşor pentru că vorbeam limba. Dar eforturile pe care le-am făcut pentru a ne adapta sīnt multe şi complexe - e greu să explic cum s-a petrecut această adaptare - am scris ani de zile scrisori şi e-mail-uri īn care am vorbit celor dragi, celor care ne cunoşteau, despre această adaptare."

Cīt de liberi sīnt oamenii īn China?
"Libertatea e, din păcate, un concept relativ. Există multă libertate aparentă. Pentru noi, care venim dintr-un context unde libertatea īncă se mai īnvaţă, aparenţa conceptului de libertate īn China e foarte adesea limpede ca cristalul. Pentru cei care vin din contexte unde libertatea se practică implicit, revelaţia libertăţii relative a chinezului e uneori mai greu de perceput. Trăiesc aici mulţi occidentali care, orbiţi de replicarea aproape perfectă a modernei societăţi de consum pe care China a reuşit-o īn ultimii ani, adăpostiţi īn cartiere "de expaţi" şi preocupaţi de ameţitoare cifre de afaceri, uită să se gīndească la libertate. Aici, ca şi aiurea, libertatea e un concept re-
lativ."

"East meets West"
"Se construieşte prea mult, īn detrimentul fermecătoarelor vechi cartiere, se fac afaceri de valori enorme īn timp ce mīna de lucru continuă să fie produsul cel mai bine vīndut şi cel mai prost plătit al acestei ţări, se vinde şi se cumpără orice. Se bea vin franţuzesc şi se mănīncă la Pizza Hut. Se poartă haine Chanel şi se īncalţă pantofi Jimmy Choo. Se conduc maşini europene şi se merge īn vacanţe scumpe. Aici se vorbeşte mult despre "East meets West" - e un concept foarte mult vehiculat. Īntīlnirea Estului cu Vestul, unul din efectele cele mai interesante ale globalizării, īncepe să se simtă īn īntreaga lume. Estul şi Vestul Europei, Estul şi Vestul Asiei, Estul şi Vestul planetei, par să se īntīlnească mai ales īn marile oraşe cosmopolite ale lumii. Oraşele Chinei nu fac excepţie. Ceea ce este īnsă foarte uşor de uitat trăind la Shanghai e că 80% din populaţia Chinei trăieşte la sat."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU