Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2734 > Monden-Mass-media Nr. 2734 de luni, 16 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Yoga, o practică populară, dar nu printre buzoieni


Yoga o stiintă ignorată

articol de: Alina BUDUIANU
Spiritualitatea şi natura adevărată a practicii spirituale sīnt foarte greu de īnţeles īn ziua de azi. Chiar şi cei care sīnt deja implicaţi īntr-o cale spirituală, Yoga de exemplu, nu īnţeleg īntotdeauna de ce şi care este scopul real. Īn epoca actuală, foarte mulţi dintre noi se īndreaptă către o falsă spiritualitate, pornind mai degrabă de la o īnţelegere teribilistă a practicii spirituale decīt de la o motivaţie reală. Deşi yoga este o practică celebră şi de multe ori percepută īn variante negative, puţini īi cunosc adevărata menire.

Control şi concentrare
Cuvīntul yoga, literar, din sanscrită, īnseamnă "contopire, fuziune". Ea nu trebuie considerată o religie, ci o ştiinţă exactă care cere practicantului să experimenteze. Printr-o dietă adecvată, corpul şi mintea sīnt complet purificate, iar practicantul dobīndeşte īn scurt timp controlul asupra mentalului. Yoga este o stare de concentrare adīncă care se bazează pe control. Pentru a se atinge yoga final, adică maximul de control şi concentrare, se parcurg opt etape. Acestea sīnt: yama (abţinere), niyama (respectare), asana (postura), pranayama (controlul respiraţiei), pratyahara (controlul senzorial sau retragerea simţurilor īn interior), dharana (concentrare), dhyana (concentrare adīncă sau meditaţie) şi samadhi (superconcentrare). Majoritatea īncep prin a practica yoga mai īntīi pentru a scăpa de stresul cotidian, atīt fizic cīt şi mintal, şi ajung din a face din ea un mod de viaţă.

Doar 10 buzoieni
Ioana Plăviţu, de profesie fizician, predă yoga la 10 cursanţi buzoieni o dată pe săptămīnă. Ea este originară din Bucureşti şi practică yoga din 1992. Aceasta explică numărul mic al practicanţilor de yoga prin imaginea negativă promovată de mass media a grupării MISA. Īn prezent, cursurile au loc īntr-un apartament privat. Cei zece cursanţi provin din toate mediile sociale şi categoriile de vīrstă, dar se feresc de ochii curioşilor de teama unor judecăţi greşite ale celor din jur. Ioana Plăviţu: "Majoritatea vin la īnceput din curiozitate, iar pe parcurs īşi dau seama de beneficiile exerciţiilor de yoga. Cei care au probleme de sănătate apelează īn special la aceste cursuri, pentru că este dovedit că dau rezultate. Din păcate, puţini sīnt cei care vor să practice yoga."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU