Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2654 > Monden-Mass-media Nr. 2654 de marti, 10 aprilie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Īnviere cu manele şi pelerinaj printre statui

articol de: Florin Zafiu
Sărbătorile Pascale au constituit un prilej minunat pentru ca mulţi tineri să poată pleca de acasă cu bilet de voie. "Mergem la Mănăstirea Ciolanu de Īnviere", a fost melodia fredonată de tineri mai toată săptămīna trecută atunci cīnd se aflau prin preajma părinţilor. La rīndul lor, părinţii se minunau cīt de evlavioşi au devenit copii lor şi cīt de mult şi-au īntors faţa către Dumnezeu. Mamele radiau de bucurie că fetele merg la mănăstire să se roage. Numai că fiecare s-a rugat īn felul lui.

Drumul focurilor de tabără

Sīmbătă, parcă petrecerea care avea loc de regulă la 2 Mai se mutase la Ciolanu. Īncepīnd cu lăsarea serii, focurile de tabără au īnceput să se aprindă, unul cīte unul, pe tot parcursul drumului ce leagă capătul localităţii Haleş de Tabăra Poiana Pinului. Corturi de toate felurile, mărimile şi culorile erau amplasate īn cele mai imposibile locuri, pe marginea rīpelor din zonă, suite pe dīmburi de pămīnt īnalte sau īn poienile extrem de strīmte din pădure.
Grupurile de tineri stăteau īnghesuite care mai de care pe cīte un petec de pămīnt, astfel īncīt dacă veneai la camping cu o zi īnainte de Īnviere nu mai aveai loc nici să arunci un ac. Fiecare cort avea īn mod automat şi un foc de tabără. Era ca un fel de īntrecere tacită īntre corturi, cel mai mare foc reprezentīnd grupul cel mai īnchegat şi mai plin de distracţie. "Cazarea" turiştilor se diferenţia de la grup la grup. Deşi corturile erau īnsemnat mai numeroase, se stătea şi pe pături, iar cei cu dare de mīnă, puţini la număr, erau cazaţi la hotelurile din zonă. Lucrările din Tabăra de Sculptură deveniseră ba suporturi pentru haine, ba legături reci īntre corturi.

Petrecerea īncepe

Atmosferă incendiară, la propriu. Grătarele  sfīrīiau, iar īntreaga vale de o parte şi de alta a şoselei era acoperită de un fum dens, iar mirosul de mici şi de mīncare se simţea īn aer din plin. Veniţi de vineri dimineaţa, petrecăreţii aveau portbagajele ghiftuite de provizii, hrană şi băutură īn special. Majoritatea erau de prin părţile judeţului nostru, dar existau cazuri īn care sosiseră din judeţe precum Prahova sau Braşov. Numitorul comun al tuturor grupurilor era grătarul. Am observat un singur caz īn care un grup de tineri veniţi īn grabă īşi uitaseră acasă grătarul, dar īmprumutase unul de la vecinii de cort pentru o oră. Meniul serii, nu foarte bogat, conţinea mititeii de rigoare savuraţi cu muştar, cīrnaţi de oaie, ciocănele de pui, pateuri sau ouă roşii.

Bere non-stop

Principalul "fel de mīncare’’ era īnsă berea şi licoarea bahică. Preponderent īn peturi, dar şi lăzi īntregi, berea era consumată īn exces, magazinul īnvecinat cabanei fiind degrabă golit de setea turiştilor.Vinul ghiurghiu­liu era băut īndoit cu apă minerală, dar şi īn combinaţie cu cola sau sec.

Lasă-mă să beau...

Maneaua şi dansul din buric, horele sau poveştile de pe līngă foc făceau deliciul serii. Tineri se prindeau īn horă pe muzica lui Benone Sinulescu, iar "Lasă-mă să beau" era melodia de suflet a fiecărui petrecăreţ. Īmbrăcămintea fiecăruia era cīt mai lejeră,
uneori atīt de lejeră că se rezuma doar la o pereche de pantaloni scurţi īn cazul băieţilor, deşi afară se lăsa răcoare.
Starea de spirit a tinerilor, amalgamul de autovehicule cīt şi pericolul unui eventual incendiu a pus īn gardă nenumărate echipaje de poliţie, jandarmerie sau echipaje de la Poliţia rutieră, dar evenimente speciale nu au avut loc, astfel īncīt agenţii de poliţie ţi-au făcut treaba, chiar amuzaţi de năzbītiile petrecăreţilor.

Venim şi la anul

Poienile populate de turişti s-au īnfăţişat īntr-o adevărată feerie ce făcea să pălească şi cele mai reuşite seri petrecute pe plajele Vămii Vechi ale Mării Negre.  Peisajul idilic a făcut ca fiecare vi­zi­tator să promită că va reveni la anul īn preaj­ma Săr­bătorilor de Paşte, iar localnicii speră ca gunoiele lă­sa­te de pe urma tu­riş­tilor, la anul, să se īmpuţineze considera­bil.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU