Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3143 > Monden-Mass-media Nr. 3143 de miercuri, 19 noiembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18
Competiție politică inutilă

de (Radu Tudor)
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Scriitor de top,


Poezie mai aproape de suflet

"Arheopterix"-cea mai recentă carte a lui Dumitru Ion Dincă, lansată la Festivalul Poeților din Balcani

articol de: (L.R.)
Poezie mai aproape de suflet
 

Unul dintre scriitorii de top ai literaturii buzoiene, membru al Uniunii Scriitorilor din România și cetățean de onoare al municipiului Buzău, renumele lui Dumitru Ion Dincă a depășit demult granițele județului, atingînd cote maxime chiar la Paris, Germania, Venezuela, Polonia, Rusia sau Canada.
Traduceri din poemele sale au ajuns în multe țări, acolo unde sensul poeziilor sale au spart barierele ce țin de un grai diferit.

Va merge în Macedonia în luna martie

Scriitorul buzoian a debutat la doar 16 ani la "Tribuna" și lucrează în lumea presei de la 18 ani. Prima sa carte poartă numele "Marea de voievod a bărbatului", apărută în 1976. Este un volum de poezii, pentru că autorul simte poezia mai aproape de suflet, fapt confirmat și de statutul său de membru al Uniunii Scriitorilor, la secția de poezie. Au urmat numeroase cărți, printre care eseuri, reportaje, roman, investigații documentare. Participînd în luna octombrie la Festivalul Poeților din Balcani, Dumitru Ion Dincă a lansat cartea sa "Arheopterix", în prezența a peste 100 de poeți. O parte din carte a fost tradusă de Dana Cuvata la Scopje, în Macedonia, unde autorul va merge în luna martie pentru lansare.

"Dramele fiecăruia dintre noi sînt unice"
Cum merge scrisul pentru un scriitor de renume? "Din păcate, nu ne putem programa timp pentru scris, fiind vorba despre o operă de artă, gestația e fie îndelungată, fie explodează în cîteva clipe. În literatură, fiecare răspunde pentru el însuși, dacă e conștient de faptul că scrisul nu e altceva decît re­zultanta dintre creator și Divinitate. Numai un inconștient poate crede că rupe gura tîrgului cu o broșură sau plachetă. Dramele fiecăruia dintre noi sînt unice și irepetabile, indiferent că este vorba despre un magnat, un creator sau un om simplu. Meritul poetului și misiunea sa constă tocmai în acest lucru. El poate să își exprime prin scris trăirile și să-și exteriorizeze personalitatea, ceea ce pentru ceilalți oameni nu e la îndemînă. Nu e vorba despre un puseu de modestie, dar trebuie să vă mărturisesc că libertatea absolută nu o atingi, indiferent de epoci sau regimuri decît atunci cînd îți conștientizezi și respecți dimensiunile propriului comportament".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU