Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3120 > Monden-Mass-media Nr. 3120 de joi, 23 octombrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Despre Buzăul interbelic

articol de: Adrian CONSTANTIN
Despre Buzăul interbelic
 

O apariție editorială demnă de luat în seamă este cartea profesorului Constantin Coman, actualmente director al Colegiului Pedagogic "Spiru C.Haret" din Buzău, intitulată "Economie și societate în Buzăul interbelic", Editura Omega, Bu­zău, 2008, 199 pagini. Cartea exprimă ora sintezei istoriografice privitor la acea perioadă istorică dată. Studiile existente anterior erau puține și disparate, fără să ofere o imagine de ansamblu asupra profilului tematic al Buzăului interbelic. Autorul reface etapele cercetării și valorifică sursele istorice echilibrat, ferindu-se atît de vechile grile de interpretare marxiste, cît și de un patrio­tism local mediocru care ar fi trunchiat, după obicei, discursul istoriografic.

Un dosar de informații și nu numai...

Sinteza profesorului Constantin Coman oferă cititorului informații aplicate și provenite din surse primare cu privire la mecanismele socio-economice, la resursele umane din epocă, dar și la aspectele socialului provincial interbelic. Cartea o putem aprecia ca pe un punct de referință pentru demersuri ulterioare de cercetare istorică locală. Își revendică prin sine acest merit și o spunem fără laude servile de tipul celor care se uzitează în mod înjositor prin mediile noastre "științifice".

Un mediu de cercetare paralel

Din nefericire, studiul istoriei locale, centrat pe probleme de istorie contemporană, nu se bucură de un aport substanțial dinspre mediul oficial de cercetare existent. Este suplinit însă cu profesionalism de un segment foarte restrîns al personalului didactic local, rezumîndu-se la cîteva individualități. Dinspre acest mediu de cercetare paralel, dar neoficial, vine și profesorul Constantin Coman. În acest sens, nu îl putem omite nici pe profesorul Ion Costea, un alt cercetător pe probleme de istorie locală contemporană, care a elaborat studii pertinente referitoare la viața politică locală sau la probleme legate de ocupația militară sovietică la Buzău, în perioada 1944-1947. Astfel de demersuri de cercetare își au rostul de a nu lăsa descoperite capitole esențiale din istoria urbană și regională și de a atenua cumva indolența existentă în mediul oficial de cercetare, un mediu instituționalizat care este departe de a-și onora menirea în planul performanței culturale locale.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU