Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3076 > Monden-Mass-media Nr. 3076 de marti, 2 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Creatoare cu renume mondial

articol de: Livia Radu
Creatoare cu renume mondial
 

Creatoare de artă populară cu renume în toată țara, născută în comuna Pătîrlagele, Adela Petre este membru al Academiei Artelor Tradiționale. Cunoscută pentru valoarea și autenticitatea creațiilor sale, a deprins meșteșugul țesutului încă de la opt ani, cînd și-a făcut singură prima ie, învățată cu răbdare de bunica sa, care avea chiar o crescătorie de viermi de mătase, pentru ca produsele finite să fie naturale și de cea mai bună calitate.

Ștafeta trece mai departe
La desele întîlniri și demonstrații pe care le prezintă, Adela Petre este mereu întrebată de ce nu organizează cercuri în satele din țară și chiar o școală a meșteșugului său, pentru ca arta populară și unicitatea cusăturilor sale să nu dispară. Așadar, pentru a preda ștafeta, creatoarea buzoiană este implicată într-un proiect la Școala Populară de Artă, iar la școala din Vlăjani a organizat un cerc cu elevele din localitate, doritoare să învețe meșteșugul. Cristina Delciza Mareș, nepoata Adelei Petre, este muzeograf la Muzeul Satului și merge de la cinci ani, alături de bunica sa, prin muzee. Avînd un discipol în familie, s-a îndrăgostit de arta țesutului și lucrează la gherghef, punînd în fiecare obiect o parte din sufletul său, așa cum a învățat de la bunica sa.

Soțiile ambasadorilor lumii, uimite și impresionate
În acest week-end, Adela Petre a avut la Parlamentul României o întîlnire cu soțiile ambasadorilor din întreaga lume, care au fost uimite și impresionate de rezultatul muncii buzoiencei. Ciorapi de lînă, cusături de tot felul, covoare, carpete, fețe de masă, piese de port popular au fost prezentate în expoziții din întreaga lume. Adela Petre țese și din păr de capră, materie primă pe care o prelucrează începînd cu spălatul, cu torsul, transformînd-o apoi în obiect de artă populară.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU