Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3007 > Monden-Mass-media Nr. 3007 de vineri, 13 iunie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Anticipate în 2009

de Radu TUDOR
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Triplă lansare de carte la Biblioteca "Vasile Voiculescu"

articol de: (L.R.)
Triplă lansare de carte la Biblioteca "Vasile Voiculescu"
 

Trei scriitori locali și-au lansat ieri, la Biblioteca Județeană "Vasile Voiculescu", ultimele volume publicate. Este vorba despre "Buzăul și Rîmnicu-Sărat în anii ocupației germane 1916-1918" de Constantin I. Stan, "Bîsca Penteleu. Așa cum a fost" de Gheorghe Rusen și "Doamna Neaga, regina din Cislău" de Voica Voichiță Șuraru. Au fost prezenți profesorul Alexandru Gaiță, de la Arhivele Naționale- filiala Buzău, scriitorul Nicolae Peneș, Marin Ifrim, publicistul Călin Ghețu.

"Reconstituiți arborele genealogic cu ajutorul arhivelor"
Alexandru Gaiță a prezentat cartea profesorului Constantin I. Stan. "Autorul a pornit cu derularea evenimentelor din 15 august 1914, cînd toate clopotele din oraș anunțau chemarea la arme. A parcurs cu răbdare dosarele care au supraviețuit în arhivele din oraș, majoritatea fiind distruse, astfel fiind foarte greu să recuperăm paginile de istorie ale Buzăului. În anii 44 se întocmise un plan de evacuare a arhivelor către bisericile din nordul județului, dar nu s-a luat această măsură nici chiar cînd rușii au ajuns la Iași. În această perioadă s-au înregistrat 800.000 de morți și un milion de răniți, iar la Pătîrlagele s-au înfiat mii de copii rămași orfani în urma războiului și a foametei. Aflați din acest volum istoria locală și puteți reconstitui arborele genealogic al familiei cu ajutorul arhivelor".

"Cartea este aproape un imn adus meleagurilor buzoiene"
Avocatul Gheorghe Rusen a lansat volumul său "Bîsca-Penteleu. Așa cum a fost"- o monografie, despre care Nicolae Peneș spune că este un imn închinat meleagurilor : Penteleu, Lopătari, Gura-Teghii și un elogiu adus acelora care locuiesc aici. "Autorul și-a făcut bine lecția și această carte ar trebui să stea în biblioteca fiecăruia dintre noi. Repune în drepturi o serie de nume uitate sau mai puțin vehiculate, oameni care au lăsat însemne adînci, cum ar fi : părintele Gabriel Cocora, Pamfil Georgian, Constantin Petriceanu". "Doamna Neaga, regina din Cislău"- o monografie atipică, cu trăiri de romantism. Autoarea, Voica Voichiță Șuraru este născută pe plaiurile Cislăului și visul său a fost să meargă pe urmele doamnei Neaga cu tenacitate. Bunicul său povestea despre această perso­na­litate, fapt care i-a stîrnit curiozitatea. "Am lucrat la această cercetare nouă ani cu banii mei de pensie. Deși bolnavă de cancer, am reușit să ajung s-o văd finalizată. Monografia este altfel concepută, am scris-o cu sufletul, nu pentru bani".


Promoția "Primul pe telecomandă" a mai desemnat un cîștigător
În cadrul emisiunii "Culise" de miercuri seară, difuzată începînd cu orele 20, Focus TV a continuat să acorde premii celor care participă la promoția "Primul pe telecomandă". În această săptămînă s-a acordat o cameră foto digitală, iar fericita cîștigătoare se numește Alina Drăghici, care a trimis la redacție mai multe taloane de concurs, pentru a-și spori astfel șansele de cîștig. Cîștigătoarea locuiește în municipiul Buzău și este directoarea unui magazin. Puteți participa la concurs trimițînd talonul din cotidi­anul "Șansa Buzoiană", completat cu parola zilei, difuzată zilnic, de luni pînă vineri la Focus TV.
Puteți deveni astfel unul dintre cîștigătorii numeroaselor premii puse la bătaie, acordate săptămînal și lunar prin tragere la sorți. Mai multe taloane vă sporesc șansele de cîștig. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU