Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2951 > Monden-Mass-media Nr. 2951 de joi, 3 aprilie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Spaimele trecutului nasc erorile prezentului! (5)

de Valentin STAN
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Bucur Chiriac-omul anului 2007

articol de: L.R..
Bucur Chiriac-omul anului 2007
 

Bucur Chiriac-poet, publicist, eseist, celebru colecționar de artă a fost desemnat "Omul anului 2007" și se află printre cetățenii de onoare ai orașului Buzău, care vor fi premiați de municipalitate în data de 8 aprilie 2008. Atunci, scriitorul își va relansa volumul "Ultimul zăgan", publicat inițial în 1988.

Diplomat timp de 21 de ani
Plecat din orașul natal pentru a îndeplini stagiul militar, a urmat o carieră în diplomație de două decenii. În acest timp, Bucur Chiriac a fost atașat cultural al României la Moscova timp de șase ani și la Sofia timp de un an, după care s-a ocupat în Ministerul de Externe de centrele culturale ale țării noastre aflate peste hotare: Paris, Budapesta, Veneția, Viena. A călătorit în peste 30 de țări, fiind inclus în delegații culturale în vizitele oficiale sau în scop personal.

Colecție de artă donată
Bucur Chiriac a donat orașului Buzău colecția sa, formată din 250 lucrări de artă, aflată în prezent la Muzeul Județean. "Am vrut să las însemnele mele prin viață ca om de cultură. Inițial mi s-a propus să deschid expoziția la Mănăstirea Ciolanu, dar în acel spațiu s-a organizat o școală de călugări, apoi la Colegiul Hasdeu, dar și acolo sala a căpătat o altă destinație. Abia în 15 decembrie 1966 municipalitatea a găsit spațiul la Muzeu, într-o sală de 150 mp, insuficient pentru a fi așezată pe baze științifice din punct de vedere muzeistic. Colecția este înghesuită și nu e pusă în valoare, e un amalgam care dă o imagine generală a ceea ce am strîns într-o viață de om".

Revenirea la Buzău după 50 de ani
În anii în care a lipsit din oraș, scriitorul a menținut legătura cu rudele și lumea buzoiană. La prezentări de cărți venea însoțit de Radu Cîrneci, poetul Ion Horia, Gheorghe Istrate, Florentin Popescu. Alături de Marin Sorescu mergea la cafeneaua literară din Nehoiu, organizată în casa de epocă a soților Vintilă. Era invitat la saloanele literare organizate la Biblioteca Județeană și era însoțit de scriitori bucureșteni. Reîntors definitiv pe plaiurile natale în urmă cu zece ani, Bucur Chiriac a regăsit Buzăul foarte schimbat. "Buzăul copilăriei mele era cu multe probleme, în cartierul meu, Mihai Viteazul,  erau multe noroaie, cartier format din ceferiști, care duceau o viață foarte grea. Orașul nu avea industrie, doar o fabrică
metalurgică și o rafinărie, unde din cauza sărăciei mulți tineri mureau de tuberculoză".

Artă permanentă
Fundația culturală "Marieta și Chiriac Bucur" inaugurează expoziția de artă permanentă, donație a omului de cultură Chiriac Bucur, sub numele "Cînd rădăcinile înfloresc" în data de 17 aprilie, ora 11, la sediul Școlii cu clasele I-VIII "P.H. Zangopol", din strada Stupăriei nr.1. "Am vrut ca un fiu al Buzăului, plecat de acasă cu "mîna goală", să rămînă consecvent în credința că umbra mea trecătoare și peripețiile mele în această nobilă preocupare de colecționar să rămînă îndemnuri pentru generațiile care vor veni și poate vor urma exemplul unui fiu al Buzăului care n-a trăit degeaba".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU