Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2822 > Monden-Mass-media Nr. 2822 de vineri, 26 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 13

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Andrei Gheorghe la 70 de ani


"Un scriiitor adevărat este cel care face din scris o profesie şi este īndreptăţit să devină membru al Uniunii Scriitorilor". Astfel sună o autodescriere extinsă a scriitorului Andrei Gheorghe, cel care săptămīna aceasta şi-a sărbătorit ziua de naştere. La 70 de ani, dintre care cei mai mulţi au fost dedicaţi activităţilor cultural-didactice, profesor şi om al condeiului īn acelaşi timp, a fost preocupat permanent de aş­ternerea pe hīrtie a simbolisticii unei existenţe din care nu poate să aleagă cel mai fericit moment, pentru că "nu am trăit astfel de momente", ne-a mărturisit scriitorul, obosit parcă de viaţă.

Prahovean adoptat de scriitorimea buzoiană

Pe 24 octombrie 1937, se năştea la Sīngeru, īn judeţul Prahova, poetul şi publicistul Andrei Gheorghe. Repartizat ca profesor de limba romānă la Liceul Pogoanele, unde a editat revista "Aurora", prahoveanul rămīne definitiv īn Buzău, aici punīnd bazele nu doar unei familii, ci şi unei cariere literare, care l-a propulsat īn sīnul membrilor Uniunii Scriitorilor. Debutează īn 1959 īn revista "Luceafărul", iar prima sa carte, "Greieraş poznaş", i-a fost publicată īn 1974 şi a fost destinată celor mici. Dacă īnceputul a fost oarecum timid, iar scriitorul a fost tentat de mai multe ori să renunţe la arta condeiului, neavīnd īncredere īn propriile forţe creatoare, opera sa este o dovadă că inspiraţia unui poet nu poate fi ucisă de timp şi vremuri. "Zăpezile fierbinţi", "Copac solitar", "Pentru pămīntul natal", "Ţinutul Sīnzienelor", "Ani de studenţie", "Promoţia Călinescu. G. Călinescu profesorul" şi " Blitz īn eternitate" sīnt vo-lumele care l-au consacrat nu doar ca pe un scriitor cu un simţ al simbolisticii vizionar, ci şi ca pe un nostalgic lăsat deoparte de viiturile distrugătoare ale postmodernismului.

Despre literatura romānă la timpul trecut

"Era mai bine īnainte de 1989 pentru scriitori. Eram plătiţi dacă publicam. La fel se īntīmpla şi dacă ne apăreau articolele īn reviste. Acum nu se mai face aşa. Trebuie să scoţi bani grei din buzunar ca să poţi scoate o carte, iar dacă reuşeşti tirajul este foarte mic", ne-a declarat scriitorul, mīhnit de timpurile prezente, īn care inexistenţa unui sponsor l-a pus īn imposibilitatea publicării unei noi cărţi. Poetul este īnsă mulţumit că Uniunea Scriitorilor īi plăteşte 50% din pensia de profesor. Recunoaşte cu mīndrie că păstrează manuscrisele unor scrieri de demult, cīnd lucrurile nu puteau fi spuse pe nume, dar care ar deranja azi pe mulţi şi pe care le doreşte publicate postum.
Alina BUDUIANU

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU