Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2802 > Monden-Mass-media Nr. 2802 de miercuri, 3 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 10

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Cătălin Năstăsoiu jocul cu plastilina l-a pregătit pentru viitoarea carieră

articol de: Alina BUDUIANU
Cătălin Năstăsoiu jocul cu plastilina l-a pregătit pentru viitoarea carieră
 
Cătălin Năstăsoiu este mai mult decīt un personaj futurist al timpului său. Este tipul genial ce-şi amestecă iţele muzei sale cu nevoia de a se autodepăşi. Un copil ce refuză să se maturizeze de teama unui scurtcircuit īntre ieri şi azi, un artist care nu uită şi nu trădează amintirea locului de unde a plecat īn lume. S-a născut la Buzău, acum 38 de ani şi de ceva timp īşi caută echilibrul artistic dintre previzibil şi imprevizibil, "īntr-o ţară şi lume īn care toată lumea īncearcă să se specia­lizeze īn <<ceva>> "el īncercīnd să se "de-specializeze". Aflat la Las Vegas, unde lucrează la un nou proiect, despre care vrea ţină secret, am īncercat să-i provocăm nostalgii legate de Buzău, prin intermediul cītorva īntrebări.

Un strop din pocalul Năstăsoiu
Elev la Liceul Contactoare din Buzău, muncitor īn fabrica Perla şi la atelierele de pictură Galle din oraşul natal, apoi din Bucureşti, student la Academia de Arte şi azi un cunoscut artist, nu doar īn ţară, ci şi peste hotare. Acesta este pe scurt traseul parcurs de Cătălin Năstăsoiu din Buzău la New York sau Las Vegas. Scenografia emisiunii "Ora 7, Bună dimineaţa!" a lui Florin Călinescu, grafica emisiunii "Lumea filmului" cu Ada Rosetti, on-air graphic-designer la departamentul "promo", graphic-consultant pentru lansarea postului Markiza TV (Bratislava), graphic-designer la Video Vision International, grafica postului Acasă TV, grafica TV pentru Radio ProFM, proiectul "Atelierele de Ceramică Cucuteni" sīnt doar o parte din ceea ce a realizat pīnă acum. Chiar dacă din 2001 a părăsit Romānia īn favoarea Americii, avem tot dreptul să ne mīndrim că este de-al nostru, buzoian 100 %.

Sīnteţi buzoian. Ce ne puteţi spune despre copilăria dumneavoastră?
"Mama are o fotografie īn care mă ţine īn braţe. Probabil că am īn jur de un an şi īn background se vede o stradă, īn construcţie. Pe atunci se puneau ţevi de apă, gaze. Se construia infrastructura oraşului. Fotografia nu este alb-negru. Este roşu-galben şi jur că īmi aduc aminte cīnd a fost făcută. Buzăul copilăriei mele īnseamnă joaca prin şantiere cu o grămadă de alţi copii, săritul peste gardurile vii, furatul de caise de la doamna Gheorghe, mersul īn Crīng după corcoduşe, Orăşelul Copiilor care se ţinea īn Piaţa Daciei, Drăgaica şi dorinţa de a intra īn circul care prezenta Femeia-Păianjen şi Copilul cu Barbă."

Īn ce cartier aţi copilărit?
"Am copilărit īn Bariera Ploieşti. Aici mă trimitea mama după ţigări la Nea Mişu. Nea Mişu avea un braţ rupt şi putea să-l rotească 360 grade din cot. Fusese īn război şi rănit. Nu-mi puteam explica ce este cu el. Eram fascinat şi de vīnzătorii de gaz pentru brichete, care aveau afacerea lor."

Ce visaţi să vă faceţi cīnd eraţi mic?
"Am vrut să mă fac cosmonaut. Şi asta nu pentru că-mi doream să merg īn spaţiu, ci pentru că, īntrebat la grădiniţă ce vrem să ne facem cīnd vom fi mari, eu fiind ultimul īntrebat şi dorind să fiu diferit de ceilalţi, am spus "cosmonaut". Eram un copil vesel care voia doar să se joace. Joaca este la mine o meserie. Mă joc şi acum. Probabil că īncă aştept să mă maturizez."

Cīnd a fost pentru prima dată īndrăgostit Cătălin Năstăsoiu?
"Prima mea iubire a fost Laura. Era o colegă de grădiniţă. M-am īndrăgostit de ea pentru că a desenat un lac cu lebede care m-a fascinat. Mai tīrziu am aflat că sora ei desenase şi iubirea s-a sfīrşit."

Cum s-a născut pasiunea pentru grafică?
"Pasiunea pentru grafică s-a născut accidental. Mi-am dorit să ajung artist. Nu pentru că aş fi ştiut ce īnseamnă, dar mi-a plăcut ideea. Probabil pentru că-mi inspira independenţă. Tatăl meu īmi aducea tot timpul plastilină. De cīnd mă ştiu m-am jucat cu plastilină şi īncă mă mai joc. La şcoală aveam tot timpul īn mīnă o bucată şi mă jucam īn timpul orelor. Īncercam să modelez animale fără să mă uit la vreo poză. A fost un exerciţiu pentru mai tīrziu. Mi-am dorit să merg la Academia de Arte şi am mers. Am vrut să devin sculptor şi am devenit ceramist. După o expoziţie studenţească de grup la Galeriile Naţionale cineva mi-a propus să fac scenografie pentru o nouă televiziune. M-am dus. Mai tīrziu am făcut o cromă pentru "Lumea filmului" cu Ada Rosetti. A ieşit bine şi mi s-a propus să fac promo la aceeaşi televiziune. Aşa am īnceput."

La ce proiecte lucraţi īn prezent?
"Nu discut niciodată proiectele la care lucrez, din principiu profesional. Lucrez la proiecte īn care ba sīnt graphic-designer, ba ilustrator, fotograf sau video-producer, art director sau creative director, creative consultant. Un fel de pompier de serviciu. Īţi pot salva frigiderul, televizorul sau īn multe cazuri, casa. Depinde de intensitatea cu care arzi..."

Cīt de des vă īntoarceţi īn Buzău? 
"Mi-aş dori să vină Buzăul la mine. Ultima dată am fost la Buzău acum doi ani şi ceva. Cīnd a murit tatăl meu. Nu īmi este dor pentru că Buzăul pe care īl iubesc eu nu mai există. Nu am nostalgii, pentru că am dorinţe pentru mīine."

 

COMENTARII

calin elena:
amical
Cataline,Buzaul este acelasi,numai oamenii s au schimbat.
irina:
un prieten vechi
bizar...si eu am parca aceleasi amintiri din buzau ...ma bucur mult sa stiu ca nu ai uitat de unde ai plecat si ca ai ajuns acolo unde ai ajuns. Cind o expozitie in Geneva?
Ana Suciu:
arta
Nu se poate vorbi de arta fara a aminti de Dumnezeu.Omul e cea mai frumoasa creatie. El nu ar putea crea fara complicitatea propriului Creator.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU