Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2790 > Monden-Mass-media Nr. 2790 de miercuri, 19 septembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 8

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Kitsch-ul sau arta prostului gust

articol de: vecinului care mai lasă īn trecere un semn clar că nu s-a putut abţine.
Oricīt ne-am strădui să eliminăm prostul gust, inesteticul şi nonvaloarea lucrurilor care ne īnconjoară, īntotdeauna va exista o majoritate care va mistifica arta-surogat reprezentată de kitsch. Īn funcţie de percepţia privitorului, de sensibilitatea şi mai ales de educaţia acestuia, kitsch-ul mimează valoarea īntr-o măsură mai mică sau mai mare şi devine un estetic necesar. Este un amestec īntre rudimentar, incultură  şi falsitate pe care īl regăsim inevitabil mai peste tot.

Penibilul naşte uneori şi nostalgii

Din ipocrizie sau doar din neştiinţă, mulţi īşi īmpodobesc casa cu lucruri lipsite de valoare estetică, ridicate la rang de artă.  Oricine a avut la un moment dat īn casă o carpetă cu răpirea din Serai, bibelouri, mileuri sau fotocopii īnrămate reprezentīnd picturi celebre, abţibilduri puse pe frigider sau faianţă, ornamente de ghips pe tavan, zugrăveală cu motive florale sau un obiect cīt de mic care să mimeze valoarea īntr-un mod penibil pentru posesor. Dar kitsch-ul nu are vīrstă. Oricīt ne-am strădui să le evităm, sīntem asaltaţi din toate părţile de lucruri kitschoase. Din păcate, acestea nu īşi reduc spaţiul de provenienţă la tīrguri şi bīlciuri, ele putīnd fi cumpărate chiar din magazine cu pretenţii de către clienţi generoşi.  Există o adevărată modă a lucrurilor kitschoase, cu care mulţi īncearcă să ţină pasul. Artificiile, după orice banal eveniment, dīndu-i-se astfel o aparentă valoare, importanţă, sărbători gen "Valentines day" care ne-a adus pe masă sărmăluţe īn formă de inimioare, manelele şi videoclipurile care le copiază jalnic pe cele străine, reclamele la detergent şi la sucuri de cea mai proastă calitate, hainele de firmă īmbrăcate la ocazii nepotrivite. Sīnt lucruri īnsă care au cīştigat īn timp valoare sentimentală, de multe ori nepreţuită. Este vorba despre macrameurile bunicii, bibelourile din vitrina mamei, globuleţe cu care īmpodobeam īn copilărie bradul de Crăciun, obiecte primite cadou de la oameni dragi.

Nunta kitsch

Un eveniment destul de kitschos la romāni pentru a fi luat la "păruială" este nunta. Oricīt se străduiesc unii să-şi depăşească condiţia de romāni, tradiţia rămīne tradiţie pīnă īn vīrful unui aisberg de penibilitate, iar banii dau tonul la cīt de scumpe sīnt lucrurile fără valoare puse la bătaie pentru organizarea unei nunţi. Īncepīnd de la invitaţii, hainele nuntaşilor, buchetul miresei din flori artificiale şi baloane cu confetti īn interior, pīnă la celebrele floricele de plastic īmpunse cu boldul īn pieptul fiecărui nuntaş mīndru de o asemenea onoare, nunta poate primi uşor eticheta de kitsch.

Clădiri hidoase şi pitici "sperietori"

Pe stradă, clădirile şi grădinile kitschoase sīnt īn floare. Cu o arhitectură forţată, născută doar  din dorinţa proprietarului de a-şi arăta darea de mīnă, īn culori stridente, ca nu cumva să le ratezi, ci să le observi de la distanţă, sīnt case care emană kitsch atīt de firesc, īncīt ai tendinţa să crezi că stăpīnul chiar asta şi-a propus. Să-şi creeze un sanctuar, īn care să-şi etaleze prostul gust fără teama de a fi judecat de privirile necruţătoare ale "invidioşilor". Pentru grădină avem piticii vedete, care ne tot vorbesc prin reclame īn ultima vreme. Viu coloraţi, simpatici prin naivitatea pe care o exprimă feţele lor, īi vedem păzind straşnic vreo alee. Sperietori sau decor?! La ce sīnt buni piticii?! Poate doar să sperie albinuţele tupeiste ce vin la florile stăpīnului sau cīinele 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU