Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2748 > Monden-Mass-media Nr. 2748 de marti, 31 iulie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 1

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Monden-Mass-media

Lumīnările de nuntă īntre tradiţie şi moft

articol de: Alina BUDUIANU
Tradiţia impune la nunta romānului prezenţa lumīnărilor. Cumpărate de naşi, dar alese de obicei de miri, acestea dau ceremoniei nunţii un plus de grandoare. Deşi lumīnările nu lipsesc de la nici o nuntă, puţini cunosc semnificaţia lor, rolul lor fiind mai mult unul de design.

Forţaţi de buget, buzoienii aleg lumīnările mai ieftine
Cum īn organizarea unei nunţi fiecare detaliu contează, alegerea lumīnărilor nu este īntotdeauna uşoară. Pentru buzoieni, banii sīnt cei care hotărăsc īn final, cele mai vīndute fiind lumīnările ornate cu flori din mătase, al căror preţ nu depăşeşte 150 lei. Iar dacă buzunarul permite, florile naturale sīnt mai şic, dar presupun şi  riscul de a se ofili. Īn sezonul cald sīnt recomandaţi trandafirii.

De aproximativ doi ani, garoafele nu mai sīnt īn trend, la fel şi lumīnările colorate. Cele albe au monopolizat gusturile mirilor. Tincuţa Bratu (florăreasă): "Lumīnările de nuntă se vīnd bine. Am avut şi cereri īn care mirii au dorit ca acestea să fie īmpodobite cu nuferi sau cale, dar s-au răzgīndit cīnd au aflat preţul. Trandafirii sīnt preferaţi de majoritatea. Eu practic meseria asta din 1986 şi pot spune că buzoienii īncep să de­vină din ce īn ce mai pretenţioşi, dar bugetul le stabileşte o limită."

Aveţi de unde alege
Pentru pretenţioşi, dar mai ales pentru cei cu dare de mīnă, există şi lumīnări confecţionate exclusiv manual, ornate prin modelare manuală cu motive naţionale, cromatică īn culori uni sau īn combinaţii de culori tradiţionale (alb, roz, bleu) sau oricare altă nuanţă la comandă. Pot fi personalizate cu decoruri unice, litere şi cifre aurii sau argintii din ceară (numele mirilor şi data nunţii), mărgeluţe, panglici aurii sau argintii, iconiţe, etc. Acestea nu scot fum  şi au timp de ardere foarte mare. Ele se păstrează ca sfinte amintiri şi după ceremonia căsătoriei, fără a-şi schimba forma sau culoarea. Lumīnările de nuntă ideale ard lent, timp īndelungat, nu picură, nu fac fum şi pot fi aprinse īn fiecare an la aniversarea căsătoriei.

Lumīnările se īntorc īn biserică după nuntă
Īn zonele de munte, tradiţia era ca la nuntă să se aprindă rugul īn curtea casei miresei, īn jurul căruia dansau nuntaşii.  Reminiscenţă a acestei tradiţii este lumīnarea de nuntă. Biserica ne spune īnsă că făcliile aprinse pe care le ţin īn mīini naşii la cununie reprezintă simbolul curăţiei mirilor şi al luminii darului dumnezeiesc. După nuntă, la o săptămīnă sau două, naşii şi finii merg la biserică cu lumīnările. Īn pronaos, preotul le citeşte mirilor īngenunchiaţi, asistaţi de naşi cu lumīnările aprinse, o rugăciune, un fel de dezlegare prin care aceştia au acceptul de a intra īn biserică, pīnă īn momentul respectiv fiindu-le interzis accesul acolo, din cauza necurăţiei dobīndite īn urma pierderii fecioriei. Apoi, īntīi naşii şi pe urmă finii, merg şi se īnchină la icoanele din biserică. Există obiceiul ca lumīnările să rămīnă la biserică pentru ca ceara să fie refolosită, dar nu e obligatoriu. Cei ce le lasă acolo īşi opresc, dacă vor, cīte o bucată din fiecare lumīnare, pe care o folosesc la aducerea Luminii de la Īnviere.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU