Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5857 > La zi Nr. 5857 de miercuri, 10 aprilie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Exact ca pe vremea lui Ceaușescu


Oprirea căldurii, un grav atentat la sănătatea buzoienilor

Copiii dîrdîie în școli, grădinițe și cămine, iar cetățenii de la bloc au redescoperit căldura de la aragazuri

articol de: Doru GHEORGHIADE

Oprirea intempestivă, săptămîna trecută, a căldurii pentru cei branșați la R.A.M. a aruncat în frig mii de familii în propriile apartamente și alte mii de copii tremură în sălile de clasă, grădinițe sau creșe. Situația este, din oră în oră, mai gravă pentru că temperaturile primăvăratice se încăpățînează să nu vină, astfel că în unitățile de învăță­mînt directorii au încercat să se descurce fiecare cum a putut. Cu aero­ter­me aduse de acasă de părinți, iar cetă­țenii de la bloc au fost nevoiți să redesco­pere ochiul ara­­gazului peste ca­re au pus un tuci, arzătorul cu care au traversat iernile de di­nainte de '89, ori spirala de nichelină înfășurată pe un cub de BCA.

Mai plastic spus, dacă se face un recurs la istorie, nu rămîne decît să se observe că primarul orașului Buzău, Constantin Toma, s-a înfundat în reformarea R.A.M. prin revenirea temperaturilor de iarnă, așa cum nemții au eșuat în planul Barbarossa de cucerire a Rusiei, învinși, în final, de "Generalul Iarnă".

Dincolo de toate acestea este de spus că situația, extrem de complicată, ce ține de sănătatea publică, trebuie rezolvată imediat chiar de la cele mai înalte niveluri ale Palatului Comunal. Vremea bună nu va veni prea curînd, iar fiecare minut care trece devine un atentat la sănătatea copiilor și un pericol de moarte pentru cetățenii de la bloc  care nu au altă soluție decît să de drumul, din nou, la aragazuri și să riște incendii sau intoxicații cu gaze, cum se întîmpla, adesea, pe vremea lui Ceaușescu. Buzoienii afectați sînt destul de puțin interesați de cine este vinovat de oprirea căldurii, chestiune de care trebuie să se ocupe unele instituții ale statului, poate. În schimb, vor să primească, conform drepturilor lor, serviciile de utilitate publică apă caldă și căldură, mai ales că 99% dintre ei au plătit integral și la timp facturile primite, altfel, într-adevăr, extrem de mari în această iarnă.

Prin urmare, rezolvarea crizei nu mai suportă amînare cu atît mai mult cu cît Legea 215/2015 a Administraței Publice Locale prevede că primarul are, la Capitolul III, art. 63, atribuțiunea clară să: "coordoneze realizarea serviciilor publice de interes local". Or, căldura furnizată în sistem centralizat este, în mod cert, un "serviciu public de interes local".

Așadar, dincolo de cauze, posibili vinovați, reformarea R.A.M. sau alte concepte, în aceste zile există o singură urgență: rezolvarea problemei pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor și a celorlalți buzoieni pe care nimeni nu are dreptul să-i sacrifice, indiferent de dezideratele unora sau altora.

ULTIMA ORĂ

Soluție de ultimă oră găsită de municipalitatea buzoiană după ce Ecogen a ajuns în postura de a nu mai putea furniza agent termic către RAM, ceea ce înseamnă că populația racordată la sistemul centralizat s-a trezit fără căldură în apartamente iar în școli și grădinițe e frig ca afară. Municipalitatea anunță că schimbă criteriile de acordare a ajutoarelor de urgență pentru achiziționarea de centrale termice de către abonații la serviciile regiei de termoficare a orașului, treziți acum în poziția de a nu mai beneficia de căldură, deși afară e încă frig.

Astfel, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică, ajutoarele de urgență pentru achiziționarea sau instalatrea sistemelor de încălzire se vor acorda tuturor buzoienilor care au un venit net lunar pe membru de familie până la nivelul salariului minim net pe țară. Ajutorul ar urma să fie acordat o singură dată, în cuantum de până la 7.000 de lei. Înainte de acest proiect, municipalitatea prevăzuse ca de sprijin financiar pentru cum­părarea de centrale să beneficieze doar familiile din blocurile unde numărul celor branșați era de maxim 3. Soluția identificată de municipalitate nu rezolvă însă problema cu care oamenii se confruntă în aceste zile. Pe de o parte, proiectul va sta în dezbatere publică până pe 18 aprilie, pe de altă parte e nevoie de timp pentru montarea unor centrale. Asta înseamnă că, în continuare, buzoienii racordați la sistemul centralizat vor sta în frig, la fel ca în ultimele zile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU