Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2621 > La zi Nr. 2621 de joi, 1 martie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Școlile de la sat au triplat cererea:


Foame în județ de microbuze școlare

articol de: Sorin Dinco
Foame în județ de microbuze școlare
 

După ce s-a tăiat "la sînge", pe listă au mai rămas 44 microbuze spre aprobare
Școlile din mediul rural au triplat cererea de microbuze pentru transportul elevilor, ieri Ministerul Educației fiind înștiințat că are spre aprobare un număr triplu de mașini, față de solicitările de acum trei luni. Speriați de comasarea școlilor și de înghesuiala de pe maxi-taxi, unii directori au cerut cîte 5 sau peste 10 microbuze pentru comunele de care aparțin. Șanse sînt doar pentru jumătate din ce s-a cerut.

Un microbuz la 80 de elevi pe zi
Anunțata comasare a școlilor din județ, înghesuiala de nedescris de pe mijloacele de transport în comun, cu o ofertă destul de mică față de necesar și lăudăroșenia Ministerului Educației au încurajat cererea de microbuze pentru transport școlar, directorii din județ solicitînd 44 astfel de mașini. Inspectorul școlar general adjunct Florina Stoian ne-a declarat că cererile au fost cu mult mai multe, dar la atîtea s-a limitat lista, după ce s-a tăiat "la sînge". "De exemplu, de la Nehoiu, am primit o solicitare de 12 microbuze, total nerealistă, așa că a trebuit să reducem cererea la doar 3 mașini", a explicat reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean. Nerealistă, pentru că, dacă în toamna anului trecut au cerut 22 microbuze și au primit doar 8, anul acesta buzoienii au solicitat 44 și sînt promise doar 800 la nivel național.

Transportul școlar particular e o variantă neîncercată
Chiar dacă șansele sînt ca doar 18-20 microbuze școlare să ajungă, pînă în decembrie a.c., în județ, problema transportului școlar nu este rezolvată. Am găsit în teren elevi care stau chiar și "trei rînduri" dimineața, ca să îl prindă pe al patrulea maxi-taxi, spre liceu. Sînt tot din învățămîntul obligatoriu de stat și cheltuiesc averi pentru a veni la școală și a se întoarce acasă, chiar dacă nu de la mari distanțe. Varianta transportului școlar particular nu a fost încercată, astfel că elevii se înghesuie laolaltă cu ceilalți călători. Firmele mici de transport în comun nu își măresc nici ele numărul de mașini, pentru că sînt doar trei perioade de vîrf cînd au clienți, dimineața, la prînz și seara. În Ziduri, C.A. Rosetti, Ghergheasa, Breaza, Mihăilești, Viperești, Amaru și  Fundeni Zărnești au fost livrate microbuze marca Fiat, ultramoderne, dintre care unul nu a fost trimis pe traseu din cauza drumurilor proaste. Celelalte "s-au riscat".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU