Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5956 > La zi Nr. 5956 de joi, 10 octombrie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Un oraș scăpat de sub control


Străzile Buzăului s-au umplut de cerșetori violenți și exhibiționiști

Instituțiile de forță fac eforturi să facă față fenomenului

articol de: Christiana Elena CATRINOIU

Autoritățile locale par incapabile să rezolve, în mod rezonabil, problema oamenilor străzii din municipiul Buzău. În ultimele zile, însă, ce-i drept, Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală și-au întețit activitățile de strîngere de pe străzi a unor persoane cu probleme sociale dar și a unor dereglați mintal. De pildă, duminică seară un cerșetor violent a fost săltat într-o acțiune comună a Jandarmeriei și Poliției în cartierul Crîng după ce a fost reclamat că devenise violent. De asemenea, sînt informații că s-a mai încercat rezolvarea unor cazuri de exhibiționiști prezenți ziua, în amiaza mare, în diferite locuri aglomerate din oraș. Toate aceste eforturi par totuși în van pentru că fenomenul are rădăcini puternic înfipte în "socialul buzoian". Aspect care nu-i interesează prea mult pe edili, mult prea preocupați cu alte probleme. Iată mai jos un articol care surprinde o mare parte a realităților de pe străzile municipiului văzute cu mintea limpede de un adolescent de excepție. (Doru GHEORGHIADE)

Conform Organizației Națiunilor Unite, pe întregul glob există peste o sută de milioane de persoane adulte fără adăpost. Se estimează că în România sunt aproximativ 15000 de oameni ai străzii, dintre care mai mult de 5000 trăiesc în București. În ultima perioadă, strada a devenit locuința multor persoane. Buzoienii fără adăpost înfățișează o realitate cruntă a comunității în care trăim.  

Zeci și zeci de cetățeni de toate vârstele își petrec viața în plină stradă, cerșind sau prestând, unii dintre ei, munci necalificate pentru diferiți întreprinzători, care îi pun la lucru pentru 2-3 lei pe zi. Mulți dintre oamenii străzii sunt, după cum spun surse oficiale, din alte localități, însă toți stau sau cerșesc, sunt bolnavi, murdari și petrurbă viața cotidiană a buzoienilor care le trec prin preajmă. Situația pare să nu aibă niciun fel de rezolvare, iar autoritățile locale dau vina pentru lipsa unor măsuri eficiente pe cadrul legal incomplet, dar, mai ales, pe aurolaci, pe care îi acuză că nu pot să se integreze într-un sistem organizat de protecție socială. Toate acestea în condițiile în care sistemul de protecție socială consumă lunar milioane și milioane de lei, bani publici, iar efectul acestor investiții este că, pe stradă, oamenii amărâți sunt pe zi ce trece mai mulți. Cu consecințele de rigoare, aceștia constituie un risc pentru sănătatea publică, discomfort urban și, uneori, pericol social, pentru că unii aurolaci sunt alcoolici, alții se droghează (unii sunt chiar traficanți de etnobotanice) sau unii dintre ei au un comportament violent. În misiunile de patrulare efectuate de polițiști, jandarmi și reprezentanți ai ISU, numeroase persoane fără adăpost sunt identificate zilnic în parcuri, gări sau pe stradă și transportate la CENTRUL DE URGENȚĂ DE ZI ȘI DE NOAPTE PENTRU PERSOA­NELE ADULTE FĂRĂ ADĂPOST. Totuși, serviciile oferite de acest centru nu par a-i satisfice pe deplin, întrucât o mare parte dintre persoanele ajunse în acest loc aleg să se reîntoarcă la viața stradală. Cum se poate acționa pentru diminuarea fenomenului este întrebarea la care, până în ziua de azi, nici autoritățile nu au reușit să dea un răspuns.

Poliția Locală: "Nu avem aurolaci minori!"

"Pe străzile municipiului nu există persoane minore fără adăpost. Locurile frecventate de acestea sunt Stația CFR, Strada Cuza Vodă și Strada Tunel. În timpul verii, sunt ușor de observat în Parcul Crâng, unde își întind saltelele pe spațiile verzi. În urma acțiunilor efectuate, am constatat că, în municipiu, sunt aproximativ 20 de oameni ai străzii. De fiecare dată când îi identificăm, îi ducem la "CENTRUL DE URGENȚĂ DE ZI ȘI DE NOAPTE  PENTRU PERSOANE ADULTE FĂRĂ ADĂPOST", unde sunt îngrijiți, însă aceștia aleg să se reîntoarcă la viața stradală. Recent, am descoperit o persoană fără adăpost, în scaun cu rotile, care comercializa țigări fără aviz și l-am internat la "SPITALUL DE PSIHIATRIE ȘI PENTRU MĂSURI DE URGENȚĂ SĂPOCA".

Însă, cum nu există nicio lege care să interzică externarea acestora la propria voință, pacientul a ales ca a doua zi să se reîntoarcă pe străzile municipiului. " Reporterii cotidianului "Șansa Buzoiană" au luat legătura și cu unul dintre aleșii locali, pentru a-l întreba dacă ar putea exista soluții pentru diminuarea acestui fenomen. Consilierul local Constantin Ionescu, fost viceprimar al Buzăului, a declarant că va ridica această problemă la următoarea ședință a CLM, pentru a vedea ce se poate face în acest sens. De asemenea, acesta a mai spus că în timpul mandatului său, o metodă folosită pentru a diminua numărul persoanelor fără adăpost de pe străzi era trimiterea acestora cu trenul la domiciliu.
Conform declarațiilor directorului "CENTRULUI DE URGENȚĂ DE ZI ȘI DE NOAPTE  PENTRU PERSOANE ADULTE FĂRĂ ADĂPOST", Daniel Lambru, după ce sunt identificați de organele abilitate, oamenii străzii sunt transportați la U.P.U., unde sunt verificați dacă suferă de boli și, în condițiile în care sunt clinic sănătoși, sunt aduși la ședere în centru. În cazul în care se află sub influența drogurilor și a băuturilor alcoolice, aceștia nu pot fi acceptați. Un alt criteriu pentru a putea sta la centru este domiciliul, care trebuie să fie pe raza județului Buzău.

De asemenea, aceștia nu trebuie să dețină o proprietate pentru a putea rămâne în centru. Directorul Daniel Lambru a mai declarat că centrul are o capacitate de aproximativ 25 de locuri, care, la momentul actual, sunt ocupate în totalitate. După 2 ani de ședere în centru, persoanelor care aleg să rămână în continuare li se întocmesc anchete sociale, pentru a li se putea prelungi perioada de locuire. În plus, persoanele care beneficiază de serviciile "CENTRULUI DE URGENȚĂ DE ZI ȘI DE NOAPTE  PENTRU PERSOANE ADULTE FĂRĂ ADĂPOST" prestează muncă în folosul comunității de luni până vineri, câte 5 ore pe zi, cele inapte din punct de vedere medical nu sunt nevoite să facă nimic, iar persoanele cu venit lunar dau centrului 30% din acesta. De cele mai multe ori, oamenii străzii aleg libertatea de pe stradă, pentru a putea bea și a se droga, fapte interzise în incinta centrului. 

Există însă și soluții, dar nu cele implementate de statul român, care nu par foarte funcționale pentru oamenii străzii. De pildă, părintele Mihail Milea a înființat, grație propriei munci, cu ajutorul unor enoriași, mai multe instituții sociale de tip fundație, în care persoanele fără adăpost învață o meserie și își duc traiul în condiții decente. "Binele trebuie făcut la oricine, nu contează ce etnie este, din ce popor este, nu contează ce religie are, ce stare socială, binele trebuie făcut la toată lumea, așa cum soarele ne luminează pe toți, în mod egal, cu multă dăruire, la fel și fiecare credincios, fiecare om trebuie să fie bun cu toată lumea."- preotul Mihail Milea, "digi24.ro".

Potrivit informațiilor publicate de "gânduridinierusalim.com", acesta a adunat 80 de bătrâni, 65 de copii cu probleme și alți câțiva năpăstuiți, inadaptați la viață. Cu toții sunt îngrijiți prin intermediul Fundației Sf. Sava de la Buzău, pe care acesta o coordonează. Nici inimosul preot nu știe cum reușește, lună de lună, să-i adăpostească, să-i hrănească, să-i spele, să-i îmbrace, să-i trateze și să le dea speranță oamenilor nevoiași, întrucât statul român nu i-a ajutat mai deloc. Întreținerea sărmanilor nu necesită costuri foarte mari, totul având la bază voluntariat și autogospodărire. Trăiesc cu toții într-un soi de falanster ciudat, cu 15 așezăminte diferite. Pe scurt, de mai bine de 20 de ani, părintele a reușit să creeze un sistem de ocrotire socială și să schimbe multe vieți.

Însă cei mai nemulțumiți de creșterea vizibilă a numărului de persoane fără adăpost par a fi cetățenii, care au declarat pentru "Șansa Buzoiană" că acești oamenii  străzii constituie pentru ei un pericol iminent. Aflați permanent sub influența alcoolului și al etnobotanicelor, riscul ca aceste persoane să adopte un comportament agresiv este ridicat și, astfel, cetățenii spun că mersul pe stradă a devenit o activitate mai puțin plăcută, chiar stresantă, întrucât sunt nevoiți să stea cu ochii în patru, pentru a evita orice fel de conflict. Specialiștii au constatat că, de obicei, aceste persoane ajung în stradă, în primul rând, pentru că nu se pot adapta mediului familial din care fac parte, locului de muncă și cerințelor sociale, iar, în al doilea rând, un mare impediment pentru aceștia îl constituie și concepția conform căreia este mai bine să ducă o viață lipsită de griji și responsabilități. De asemenea, conflictele familiale pe care le provoacă și le întrețin îi determină să ajungă pe străzi, majoritatea provenind din familii dezorganizate și având un caracter irascibil. Așadar, fenomenul persoanelor fără adăpost a luat amploare în ultimii ani, iar cifrele vor fi într-o continuă creștere dacă nu se vor lua măsuri și inițiative pentru rezolvarea acestei probleme de mari proporții. Însă, până atunci, România rămâne țara celor 15.000 de oameni ai străzii, reducerea acestui număr îngrijorător fiind, momentan, doar o utopie. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU