Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5946 > La zi Nr. 5946 de marti, 24 septembrie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Un jandarm de nădejde a ieșit la pensie

articol de: Andra VASILESCU

A fost alături de jandarmi în ultimii 6 ani, însă a venit momentul să se retragă. Vorbim despre Ram, un câine ciobănesc german, "absolvent" al Centrului Chinologic de la Sibiu, care a făcut echipă în ultimii ani cu jandarmii buzoieni, în misiunile avute de aceștia.

Luni, 23 septembrie, Ram a fost pensionat, nu înainte însă de a fi medaliat pentru toată activitatea desfășurată în cadrul Jandarmeriei Buzău.

"În anul 2013, Ram, câine ciobănesc german, proaspăt "absolvent" al Centrului Chinologic de la Sibiu, sosea în curtea Jandarmeriei buzoiene, mișcările rapide ale cozii trădându-i emoțiile noului început! A urmat o perioadă frumoasă, a fost lângă noi în sute de misiuni, a stat cu urechile ascuțite țintind spre cer și corpul arcuit, pregătit să intervină, dar a avut și momentele lui de bucurie, trădate tot de coada jucăușă, care aproape că se transforma într-o elice când era înconjurat de copii, pe timpul activităților demonstrative sau când era în patrulă prin parcuri. Astăzi nu a fost la fel de țantoș ca de obicei! Urechile pleoștite, privirea tristă, coada nu mai are chef de joacă! "Parcă înțelege ce se întâmplă!", spune un coleg. A îmbrăcat pentru ultima dată uniforma sa, hamul inscripționat, și a venit alături de colegii lui, jandarmii buzoieni, nu pentru a pleca într-o nouă misiune, ci pentru o ultimă defilare! De astăzi se retrage din activitate, iar Florin, partenerul său, îi va purta aceeași grijă, preluân-du-l acasă la el. De astăzi, în aplauzele întregii unități, Ram devine veteran jandarm!", a transmis conducerea I.J.J. Buzău.

Câinii specializați în patrulare-intervenție sunt folosiți pentru menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice, blocarea grupurilor care se comportă agresiv, împrăștierea grupurilor turbulente, căutarea și prinderea persoanelor care nu se supun măsurilor de ordine etc.

Câinii de urmă sunt folosiți pentru prelucrarea urmelor de miros pentru descoperirea de persoane sau obiecte, identificarea persoanelor pe baza mirosului unui obiect care i-a aparținut, descoperit la locul faptei, și alte misiuni care presupun prelucrarea și exploatarea urmelor de miros. Procedura legală prevede faptul că, la sfârșitul perioadei de activitate, câinele de serviciu poate fi vândut prin licitație, urmând pașii obișnuiți ai acestei proceduri. Dacă acesta nu își găsește un nou stăpân, instructorul său îl poate primi în grijă, pentru tot restul vieții, dacă acesta își exprimă dorința de a prelua câinele.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cît, cînd și ce citim

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU