Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5944 > La zi Nr. 5944 de joi, 19 septembrie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Exclusiv la Focus TV


La Spitalul Brătianu s-a descoperit o pușcă

Obiectul a fost predat Muzeului Județean

articol de: Marilena DINU

Descoperire istorică la fostul spital Brătianu. O armă veche de peste o sută de ani, în perfectă stare de funcționare, a fost descoperită, marți, de muncitorii care lucrează la transformarea monumentului istoric într-un centru muzeal. Este vorba despre o carabină care a fost găsită în podul fostului spital, ascunsă între peretele exterior al clădirii și hornul pe care muncitorii ar fi trebuit să-l dărîme.  

Arma a fost ridicată de polițiști pentru a fi supusă unei expertize, iar după finalizarea cercetătorilor, cel mai probabil , carabina austriacă va ajunge în patrimoniul Muzeului Județean. Potrivit jurnaliștilor de la Focus Tv, marți, o zi de lucru obisnuita s-a transformat intr-una speciala pentru muncitorii care lucreaza la transformarea fostului spital Bratianu in centru muzeal. 

Pe cînd se aflau în podul clădirii pentru a dărîma un horn de care  viitorul obiectiv nu ar mai avea nevoie, muncitorii au avut parte de o surpriză de proporții: o armă veche de peste o sută de ani, aflată într-o perfectă stare de conservare, era ascunsă între peretele exterior și hornul respectiv.

Totuși, dacă săpăm în istorie, descoperirea ar putea să nu fie tocmai o întîmplare. Asta pentru că fostul spital Brătianu a fost, în trecut, unitate militară, dar și spital militar, iar în timpul Primului Război Mondial, a fost un principal punct de prim-ajutor pentru răniți. Urmează ca întreaga poveste a armei să fie stabilită în urma cercetărilor făcute de polițiști. Ei au venit și au preluat arma în cele mai sigure condiții.

La prima vedere ar fi vorba des-pre o carabină de producție austriaca, dar deocamdată nu se poate ști dacă a fost folosită în scop militar sau la vînătoare. În plus, arma are inscripționat un mesaj ce arată că a fost primită în dar de fostul ei proprietar: suvenir din Basarabia 1925.

Deși tipul de armă este unul folosit în perioada respectivă, specialiștii au fost uimiți de cît de bine s-a păstrat, ea fiind în perfectă stare de funcționare. Urmează ca aceasta să fie supusă unei expertize tehnice după care, cel mai probabil, va ajunge în colecția Muzeului Județean.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU