Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5942 > La zi Nr. 5942 de marti, 17 septembrie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Moment important în viață


Sfaturi pentru bobocii de liceu

Regulile simple de care trebuie să țină cont orice proaspăt licean

articol de: Christiana Elena CATRINOIU
Sfaturi pentru bobocii de liceu
 

Liceul este, poate, cea mai importantă perioadă din educația de bază, minimă pentru orice cetățean român. În anii de liceu adolescenții își modelează personalitatea și stabilesc țintele de bază în viață, acumulează așa-numita cultură generală. Pe scurt, își setează viața, iar în funcție de aceste setări vor fi ori nu oameni cu "O" mare. Școala românească nu pare să aibă un program coerent care să-i pregătească pe boboci pentru serioasa perioadă a liceului. Profesorii fac și ei ce pot, însă, în dinamica zilelor de astăzi niște sfaturi simple sînt binevenite. Iată-le venind de la eleva Christiana Elena Catrinoiu prima pe județ la Evaluarea Națională,  evident în clasa a IX, la "B.P. Hasdeu".  (Doru GHEORGHIADE)           

Luni, 9 septembrie 2019, porțile școlilor și ale liceelor s-au deschis, pentru a primi, sub aripile picurate cu cerneală, mii de elevi. Pe unii dintre noi, toamna ne pune în fața unei experiențe inedite, viața de liceu. Și eu mă număr printre așa numiții ,,bobocei" care, din această toamnă, am devenit elevii unor licee de prestigiu. Obiectivul nostru, al tine-rilor liceeni total lipsiți de experiență, este să nu dezamăgim și să reușim să facem instituția care ne modelează mândră că ne ocrotește și că investește în educația noastră. Pentru mine, din momentul în care am văzut că am intrat la liceul la care am visat, Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu, și cu atât mai mult, la profilul la care mi-am dorit, Științele Naturii, am știut că voi începe un frumos capitol al vieții mele. Prima zi de liceu... un gând care ne-a înspăimântat, iar emoțiile au fost cu atât mai intense cu cât mare parte dintre noi nu ne cunoașteam colegii sau profesorii, alături de care vom petrece 4 ani de aur ai adolescenței. Însă, într-o zi atât de importantă,  nu am permis ca aceste trăiri să ne domine. Încrederea în sine și dezinvoltura au fost ingredientele de succes pentru o zi memorabilă din jurnalul vieții noastre. 

Într-adevăr, cea mai grea parte a trecut, dar acum, că ești liceean, ai și reponsabilități pe măsură. Chiar dacă și eu sunt la început de drum, iată câteva sfaturi care cred că ne vor ajuta pe noi, "boboceii de liceu", în această etapă.

1. Stabilește-ți, încă de la început, câteva obiective! Fii cât mai concret!

Persoanele care își stabilesc, în general, obiective clare au mai multe șanse de a reuși decât acelea care au obiective vagi sau chiar deloc. Așadar, concentrează-te pe ceea ce îți dorești cel mai mult și luptă pentru a-ți îndeplini visul! Vei vedea, mai devreme sau mai târziu, acesta se va concretiza, dacă ești consecvent și ambițios! Însă, asi-gură-te că ceea ce ți-ai propus este realist, realizabil și, cu adevărat, dorința ta!

2. Interacționează cu viitorii colegi și împrietenește-te cu aceștia!

Nu ezita să abordezi cât mai multe persoane. Chiar dacă unii colegi sunt mai reticenți, alții mai deschiși, unii pe placul tău, alții mai puțin, socializați, împărtășiți noutăți, păreri, pasiuni, legați prietenii! Vei vedea că acest pas le este util tuturor, căci fii sigur,  majoritatea se confruntă cu aceeași teamă ca și tine, de a nu se integra în noul colectiv.

3. Păstrează un echilibru între hobby-uri, distracție și școală!    

Este știut faptul că ai mai crescut și că, odată cu începerea liceului, beneficiezi de mai multă libertate din partea părinților. Totuși, amintește-ți că scopul pentru care ai venit la liceu este altul, acela de a învăța, de a te pregăti constant pentru exame-nele ce urmează și de a-ți crea o bază solidă pentru profesia pe care o vei îmbrățișa.

4. Implică-te în cât mai multe proiecte și activități!

Pe lângă faptul că vei cunoaște persoane noi, vei trăi experiențe inedite. Toate acestea te vor menține activ și te vor ajuta să te dezvolți.

5. Fii un elev responsabil!

Nu uita că toate faptele tale îți sunt ca o etichetă, ca o semnătură! Ai grijă de anturajul din care faci parte și de persoanele cu care interacționezi! Grupul de prieteni, ales greșit, poate avea o influență negativă asupra ta. Pe scurt, fii prudent cu tot ceea ce te înconjoară: pericole și vicii sunt la tot pasul!

6. Fii tu însuți!

Nu încerca să fii altcineva doar pentru a impresiona sau a fi acceptat mai ușor într-un grup! Comportă-te firesc și, astfel, vei atrage în jurul tău doar persoanele potrivite, cu interese și pasiuni comune.

Ce vă pot ura așadar, dragi liceeni? Mult succes în noul an școlar 2019-2020!

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Ce se întîmplă cu focarele de pestă africană

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU