Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5913 > La zi Nr. 5913 de miercuri, 24 iulie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Adevăratele proporții ale fenomenului


Șoferi drogați, prinși în trafic

3 au consumat substanțe psihoactive iar 14 erau beți la volan

articol de: Cristina STERIAN
Șoferi drogați, prinși în trafic
 

Polițiștii buzoieni au organizat în week-end o amplă acțiune menită a-i scoate din trafic și sancționa pe șoferii care conduc beți sau sub influența unor stupefiante. 14 șoferi au fost prinși la volan, deși erau beți, în timp ce 3 tineri au fost depistați drogați și s-au ales cu dosare penale.

Potrivit I.P.J. Buzău, pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului, polițiștii au efectuat în week-end peste 350 de testări cu aparatele etilotest, iar în 14 situații a fost indicat consumul de alcool.  În funcție de valoarea indicată de etiloteste, în 9 cazuri s-au aplicat sancțiuni contravenționale și a fost luată măsura reținerii permisului în vederea suspendării pentru o perioadă de 90 de zile, iar în celelalte 5 situații au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracțiunii de "conducerea unui vehicul sub influența alcoolului". 

Cea mai mare valoare indicată de aparatul etilotest a fost în cazul unui bărbat de 43 de ani din municipiul Buzău, care a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autovehicul pe Șoseaua Nordului. Aparatul etilotest a indicat în cazul său o concentrație alcoolică de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Totodată, echipajele cu atribuții pe linie rutieră au fost angrenate, în nopțile de 19 spre 20, respectiv 20 spre 21 iulie, în acțiuni punctuale de depistare și scoatere din trafic a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive. 

Polițiștii au depistat trei tineri, unul din Rm. Sărat și doi din Buzău, care se aflau sub influența unor substanțe psihoactive. În cazul unuia dintre ei, aparatul Drug Test a arătat consum de opium, iar în celelalte două situații, tinerii consumaseră cocaină. Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Buzău au în dotare 2 aparate DRUG TEST, cu ajutorul cărora pot depista conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale. Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave. 

Testarea cu Drug Test se face din probe de salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri, însă nu și concentrația care va fi stabilită în urma analizelor efectuate la Institutul Mina Minovici din Capitală.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influența substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. De asemenea, se retine permisul de conducere în vederea exercitării dreptului de a conduce, până la soluționarea dosarului penal.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU