Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5889 > La zi Nr. 5889 de marti, 11 iunie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Povestea continuă, bineînțeles!


Pesta africană lovește din nou

Virusul P.P.A. a fost confirmat într-o gospodărie particulară din Pogoanele

articol de: Cristina STERIAN

Pesta Porcină Africană lovește, din nou. Un nou focar de boală a fost confirmat la Pogoanele. Potrivit D.S.V.S.A. Buzău, virusul a fost izolat la porcii dintr-o gospodărie, imediat fiind dispuse măsuri de limitare a răspândirii bolii. 

Astfel, în urma confirmării diagnosticului, gospo­dăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloa­ce­lor de transport. În exploatație au fost eutanasiate două exemplare iar cadavrele ecarisate. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va reuni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. 

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală. La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează într-un singur focar din exploatații non profesionale declarat într-o singură localitate respectiv, Orașul Pogoanele. 

În mediul silvatic prezența virului Pestei Porcine africane a fost confirmată în 18 cazuri la mistreț pe raza a 7 fonduri de vânătoare; 26 Umbrărelu (2 cazuri) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (4 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri). Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA de la declararea primului focar de Pestă porcină africană în septembrie 2018 au fost stinse până la această dată 20 focare la porcul domestic.

Având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei, D.S.V.S.A. Buzău solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau D.S.V.S.A. Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU