Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5882 > La zi Nr. 5882 de miercuri, 29 mai 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Tot despre politică!


Cine va face analiza ultimelor alegeri

Liderii politici din municipiul Buzău se explică, în primul rînd, pe Facebook

articol de: Cătălina JINGOIU

Înfrângerile suferite de social-democrați în mai multe fiefuri, între care și Buzău, nu numai că sunt surprinzătoare, dar vor fi urmate de anumite costuri politice. Deocamdată, urmează analizele. În Buzău, analizele vor viza, în primul rând, scorul de la nivelul municipiului Buzău. Este pentru prima oară în istoria alegerilor postdecembriste când PSD este învins în municipiul reședință de județ de către USR-Plus

Costurile acestei bătălii politice pierdute nu vor putea fi transferate numai la nivelul conducerii centrale a PSD. Primarul  Constantin Toma care conduce organizația municipală PSD va avea de explicat, în cadrul organizației județene, căderea în preferințele electorale dar nu este este singurul fief pesedist din Buzău unde social-democrații au fost coborâți de pe prima poziție.

O situație similară este și în orașul Nehoiu unde PNL a câștigat detașat, la o distanță de aproape 10 procente. La rândul său, liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, va avea de explicat conducerii centrale a partidului aceste scoruri desi pesedistii buzoieni au ocupat locul 6 la nivel central cu 33,4 % după Teleorman 47% Olt 44,5% Olt 44,5% Dolj 40%. Dar iată ce spunea  primarul Constantin Toma, președinte al organizației municipale Buzău a PSD, la scurt timp după închiderea urnelor 

"Bineînțeles că este un rezultat, și bănuiam de dimineață, în momentul în care am văzut o asemenea prezență, cea mai mare din ultimii 20 de ani, că rezultatul nu va fi favorabil PSD-ului. Au ieșit foarte mulți tineri la vot, mă bucur pentru treaba asta, și sper, toată clasa politică, nu pierde PSD-ul, sau câștigă un alt partid sau alte partide. Problema este ce facem cu această țară. Ne zbatem, după '90, în aceeași pată de jos a clasamentului, ca să spun așa, a Uniunii Europene, în sensul în care s-a creat, așa, o distanță foarte mare față de, nu numai de țările dezvoltate, ci și față de țările din Europa de Est. Așteptările oamenilor sunt foarte mari și, din această cauză, indiferent cine va câștiga aceste alegeri, alegerile următoare, alegerile de la anul, trebuie să facă mult mai mult față de ce s-a întâmplat până acum. Deci este un rezultat, pe undeva, vis-a-vis de comunicarea care s-a făcut la București și imaginea, să nu ne ascundem după deget, proastă creată, chiar dacă rezultatele, în multe zone, au fost bune."

Așadar, toate acestea necesită o privire mai atentă asupra întregului tablou politic de la nivelul județului Buzău.

Marți dimineață, primarul Constantin Toma, președintele organizației municipale Buzău a PSD a reiterat ceea ce a spus duminică noaptea, la cald după seara alegerilor. Și anume că rezultatul slab al filialei pe care o conduce este cauzat de Liviu Dragnea. Într-o postare pe contul său de FB, Toma a scris:

"Fără Dragnea... Imediat după căderea Guvernului Mihai Tudose am scris câteva cuvinte cu titlul de mai sus. Acum, după pierderea alegerilor europarlamentare de către PSD, inclusiv în municipiul Buzău, îmi dau seama că s-a votat cu multă ură împotriva unui om și a sistemului creat la nivel național de către acesta. Chiar dacă s-au luat și unele măsuri bune în ultimii 3 ani, s-a uitat de cei peste 5 milioane de români care au "ales" să se mute în străinătate. De asemenea, s-au luat multe măsuri doar în spirit electoral și acest lucru nu are cum să ne ajute ca țară pe distanță lungă. Din această cauză foarte mulți din românii de afară și din țară s-au simțit de multe ori umiliți!
Redau în continuare mesajul meu postat pe Facebook la data de 20 septembrie 2018 , care a avut atunci 38.616 vizualizări și 433 comentarii: "Fără Dragnea... Nu cred că vreodată după 1990 a fost vreun om care să aibă atâția oameni împotriva sa, inclusiv din propria echipă.  Liviu Dragnea și-a confiscat propriul partid și prin faptul că PSD-ul a câștigat alegerile, a confiscat și țara! Îi felicit pe Marcel Ciolacu și pe ceilalți colegi din conducere care au demarat acțiunea de schimbare a acestui lider ce nu-și înțelege rostul! Țara și fiecare român au nevoie de altceva!"

Cred în înțelepciunea românilor și acest vot ar trebui să reașeze lucrurile într-o normalitate care să pună în valoare potențialul imens pe care-l avem ca țară! Ca primar ales al Buzăului, pe listele PSD, îmi voi face treaba cu și mai multă îndârjire pentru a face din orașul nostru un model de dezvoltare. Sunt convins, de asemenea, că PSD-ul ca partid va avea puterea să-și revină alegându-și cu mai multă înțelepciune conducătorii. Mulțumesc întregii echipe PSD de la Buzău, în frunte cu domnul Marcel Ciolacu care m-a ajutat și mă ajută necondiționat pentru schimbarea orașului în bine. În viață sunt întotdeauna și bune și rele și trebuie să învățăm mai ales din greșeli făcute cu voie sau fără voie!"

Pe de altă parte, USR Buzău are, și ea, o explicație pentru rezultatul foarte bun obținut, duminică, la urne în municipiul Buzău. Pe pagina oficiala de FB Uniunea a postat, tot marți dimineață, un text cu aspect de proprie analiză. Iată-l:

"Cu toate că primarul Constantin Toma a susținut campania candidatului PSD Andrei Cristea, investind sume colosale în propaganda online și în materialele imprimate, numele său și realizările cu care s-au laudat, nu au convins decât pe 23% dintre alegători. Alianța USR PLUS a câștigat cu 24% alegerile europarlamentare în municipiul Buzău. Meritul acestui rezultat este al cetățenilor conștienți că este nevoie de implicarea lor masivă pentru a schimba destinul orașului Buzău și al României. Membrii Alianței și susținătorii acesteia au făcut o campanie continuă, timp de două luni, cu prezențe zilnice în stradă, discutând cu cetățenii și construind împreună o alternativă europeana. Membrii Alianței nu au fost la prima experiență de a fi în mijlocul oamenilor pentru că s-au făcut cunoscuți în comunitate cu inițiativa de modificare a Constituției "fără penali în funcții publice” urmată de inițiativa de modificare a legislatiei electorale "Oameni NOI”, în cadrul căreia, principalul obiectiv a fost ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin pentru a avea o mai bună reprezentativitate în fața cetățenilor dar și pentru a oferi șanse partidelor fără baroni locali sau care nu sunt dispuse să implice bani negri în timpul campaniilor electorale. Înainte de alegerile din 26 mai, pentru două luni de zile, începând cu strângerea de semnături și până în ultima zi, echipa USR-PLUS Buzău a fost prezenta in comunitate si a facut cunoscute proiectele europene pe care le vor sustine candidatii sai. Cu fiecare zi care a trecut, au venit alături de echipa de campanie, zeci de alți cetățeni care au crezut împreună în acest proiect european din care România a ales să facă parte și să se integreze. Cu excepția câtorva apariții în public, PSD a lipsit cu desăvârșire din această campanie, evitând să dea ochii cu cetățenii buzoieni. Rezultatul din Municipiul Buzău este o consecință a faptului că cetățenii nu mai poț fi mințiți, nu mai pot fi înșelați cu panseluțe, sute de mii de lei investite anual in luminite si spectacole precum si asfaltări de proastă calitate făcute să dea impresia unei administrații eficiente. Cetățenii buzoieni doresc ca și aici să fie conduși de oameni cu o viziune modernă, în care eficiența, calitatea lucrărilor și corecta prioritizare a cheltuirii bugetului să fie singurele priorități. Venim la Primărie!"

Desigur, aceste explicații pot fi reale, dar este foarte posibil să mai fie și altele.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU