Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5879 > La zi Nr. 5879 de joi, 23 mai 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Cel mai apreciat preot din regiune trece prin momente dificile


Ce l-a mîhnit profund pe părintele Milea și a făcut infarct

A fost operat la Spitalul "C.C. Iliescu" din București unde i s-au montat două stenturi pe coronara dreaptă

articol de: Doru GHEORGHIADE
Ce l-a mîhnit profund pe părintele Milea și a făcut infarct
 

Vin vești bune despre părintele Mihail Milea, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți preoți din regiune. Părintele a trecut cu bine de intervenția suferită marți seară la Institutul de Boli Cardio Vasculare "CC Iliescu", unde medicii i-au montat două stenturi coronariene. Preotul Mihail Milea era marți seară vesel, perfect lucid, cooperant, însă va mai rămîne o vreme în spital, sub supravegherea medicilor cardiologi. 48 de ore el se va afla sub monitorizare după care în funcție de evoluție, medicii vor decide dacă poate fi externat.

Părintele Mihail Milea s-a simțit rău marți dimineață, astfel că la orele după-amiezii, după săvîrșirea Sfintei Liturghii de la "Catedrala Copiilor", oficiată cu ocazia sărbătorii Sfinților Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena, a decis să-și cheme finul și să meargă la U.P.U. La Spitalul Județean Buzău, preotul a venit pe picioarele sale, cooperant, calm, dar acuzând dureri în piept. În urma investigațiilor, medicii buzoieni au dat verdictul: preotul suferise un infarct miocardic inferior acut. Imediat, au luat legătura cu spitalul unde sunt cei mai buni medici din țară pentru această specialitate și au decis transferul pacientului la București. 

Medicul Adrian Zoican, șeful Unității de Primiri Urgențe din Spitalul Județean Buzău, a declarat, miercuri, pentru Focus FM Regional: "Preotul Mihail Milea s-a prezentat la U.P.U. în jurul orei 17.00 cu dureri specifice coronariene. S-a pus diagnosticul de infarct miocardic acut s-a luat legătura cu institutul C.C. Iliescu și a fost trimis pentru investigații suplimentare și eventual pentru montarea unor stenturi. Oricând ar putea suferi complicații și tocmai de aceea a fost trimis la București. Din câte am înțeles nu se știa cu probleme cardiace. A fost transportat cu ambulanța".

Dar ce înseamnă acest infarct miocardic acut am aflat tot de la medicul Adrian Zoican, care a explicat: "S-a efectuat EKG, iar în urma acestei investigații i-am observat modificări pe traseul electric a activității cordului care erau sugestive pentru un infarct miocardic acut. În această situație s-a luat legătura cu "ICC Iliescu" care este centrul specializat pe astfel de situații și a fost trimis acolo pentru investigații specifice și stabilirea soluțiilor terapeutice."

"În urma infarctului miocardic acut pot surveni complicații incompatibile cu viața. De aceea, angiografia îmbunătățește mult situația prin faptul că se redeschid coronarele și, practic, mușchiul cardiac, miocardul, se reperfuzează. Pacientul recuperează miocardul, partea aceea de inimă afectată de ischem, iar inima funcționează aproape normal."

Preotul Mihail Milea este implicat în foarte multe proiecte, astfel că nu este exclus ca agitația și oboseala să fi contribuit la suferința de marți seară. Dar, mai mult decât atât, părintele era tulburat și extrem de mâhnit după ce a pierdut doi prieteni dragi. Unul dintre ei preotul Gheorghe Saftiuc de la Dolhasca, din județul Suceava, care a plecat la Domnul duminică, 19 mai, la o lună după ce împlinise 60 de ani. Miercuri, preotul Saftiuc, un foarte bun prieten al preotului Milea, a fost condus pe ultimul drum slujba fiind săvîrșită de ÎPS Pimen. Tot zilele trecute, părintele aflase de decesul unei alte cunoștințe apropiate. Preoții și enoriașii s-au mobilizat miercuri dimineață astfel că în multe biserici din județ preoții i-au chemat pe enoriași la priveghere și se roagă pentru sănătatea sa.

După infarctul suferit, preotul Milea va avea nevoie de liniște și odihnă pentru a se putea recupera, medicii impunînd repaus la pat fără stări emoționale puternice.

Preotul Mihail Milea s-a născut pe 23 aprilie 1958, la Câmpeni, județul Buzău. Este preot, profesor la Seminarul Chesarie Episcopul din Buzău și doctor în Teologie. Părintele misionar are în portofoliul creațiilor sale nu numai proiecte sociale, ci și edificii sau instituții culturale. Cel mai important proiect inițiat de el este Catedrala Sfântul Sava, sfințită pe 8 decembrie 1991. Lăcașul grandios are, la demisol, "Bisericuța copiilor", unică în Europa, cu hramul Sfîntul Stelian, destinată în primul rând celor mici, deasupra căreia se află biserica ce poartă hramul Sfântului Mucenic Sava. La trei ani după Revoluție, 12 aprilie 1993, a înființat Fundația pentru copii "Sfântul Sava de la Buzău", o organizație neguvernamentală creștină, cu scop filantropic, aflată sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Proiectele sale au început cu o cantină socială pentru copiii străzii și pentru copiii aflați în dificultate. Ulterior, acestea s-au extins pentru a răspunde cât mai mult nevoilor variate ale beneficiarilor.

În 1998, a inaugurat Școala de Arte și Meserii pentru copii din familii defavorizate care nu aveau posibilitatea să urmeze un liceu, în 2004, a amenajat Centrul de urgență pentru primirea victimelor violenței în familie, în parteneriat cu Primăria Buzău, iar în 2006, a creat tabăra pentru copii și tineri de la Maliuc, județul Tulcea.

Preotul Mihail Milea s-a dedicat copiilor la fel de mult cum a făcut-o pentru vârstnici prin așezăminte și centre de zi la Năeni, Ulmeni, Robeas­ca, Cîmpeni, Cănești. A deschis, în 2009, Centrul de formare profesională, ca urmare a desființării școlilor de arte și meserii, iar din 2012 lucrează la proiectul "SAVALIADA", aflat în localitatea prahoveană Baba Ana, care constă în transformarea unei unități militare dezafectate într-un centru socio-medical multifuncțional precum și Satul Dacic de la Năeni și alte acțiuni de voluntariat printre care Campusul pentru copii de la Bisoca, deschis în urmă cu 23 ani, unde anual trec peste 1.000 de copii și tineri defavorizați. De asemenea, părintele a înființat o bibliotecă religioasă și un centru after-school la sediul din Str. Bistriței.

Între altele, părintele Milea, unul dintre cei mai apreciați preoți din țară, s-a remarcat prin acțiunile sale unioniste militînd activ pentru drepturilor românilor din Basarabia sau din Harghita și Covasna.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU