Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5875 > La zi Nr. 5875 de joi, 16 mai 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Model de ratare a unui proiect european dat la cheie


Gunoi de grajd "băgat sub preș"

La Vernești, fermierii preferă chimicalele pentru c-ar fi mai ieftine

articol de: Marilena DINU.

O investiție realizată cu fonduri de la Banca Mondială, dată la cheie autorităților din Vernești, menită a reduce poluarea pîn­zei freatice cu nitriți și nitrați, blocată, spre stupoarea celor care au monitorizarea implementarea proiectului. Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a cerut verificări în comuna buzoiană Vernești după ce a găsit aici nefunc­țională o platformă de gospodărire a gunoiului de grajd realizată cu fonduri de la Banca Mondială. Platforma a fost realizată și dotată cu bani de la Banca Mondială și avea scopul de a reduce poluarea pânzei freatice cu nitriți și nitrați.

"Este practic o investiție făcută în prima etapă de finanțare a astfel de proiecte, printr-un împrumut de la Banca Mondială. Sigur, Banca Mondială finanțează aceste tipuri de investiții, practic autoritatea publică centrală, ministerul le monitorizează până la finalizarea acestor investiții, după care autoritatea publică locală care primește o astfel de investiție la cheie, trebuie în continuare să administreze gospodărește, dacă doriți o astfel de investiție.

Am vizitat multe astfel de platforme de colectare a gunoiului de grajd, în județul Ialomița, în județul Călărași, de asemenea, în județul Buzău mai sunt astfel de investiții care toate  funcționează cum trebuie", a declarat ministrul Ioan Deneș.

Activitate suspendată de un an

La Vernești ministrul a aflat cu stupoare că activitatea platformei este suspendată de aproape un an pentru că gunoiul de grajd, deși mult mai benefic pentru culturile agricultorilor decât îngrășămintele chimice, nu este căutat de fermieri.

"Înțeleg că nu s-a mai colectat gunoiul de grajd de aproximativ un an de zile. Avem și platforme de colectare a gunoiului de grajd individuale, adică la cetățean acasă, la fermier acasă. Am dotat astfel de platforme cu utilaje.

Mă surprinde și aș fi curios să vedem pe parcursul zilelor, lunilor anterioare și în cele care urmează, ce fac aceste utilaje pentru că este o chestiune care mie îmi scapă ca logică, iar aceste utilaje vin cu acest gunoi de grajd de pe acele platforme individuale, îl depozitează în această platformă și, de aici, fermierii interesați, mă surprinde  când aud că în momentul în care se face comparație între azot și gunoiul de grajd, prioritar pentru fermierii din această zonă este azotul pentru că, știm foarte bine, calitățile pe care le are gunoiul de grajd în creșterea plantelor, culturii fermierilor", a mai spus Ioan Deneș.

Ministrul a cerut o analiză

Oficialul de la București a cerut o analiză a situației de la Vernești, considerând că este inadmisibil ca fermierii să prefere azotul și nu un îngrășământ natural.

"Rostul acestor platforme de colectare a gunoiului de grajd este reducerea nitraților și nitriților din apele de suprafață și apele subterane, iar pentru a reduce nitrații și nitriții inclusiv din gunoiul de grajd, el nu poate fi împrăștiat pe câmp oricând. Spun specialiștii, din noiembrie până în martie, este interzisă împrăștierea gunoiului de grajd pe câmp pentru că nitrații și nitriții din gunoiul de grajd nu este preluat de către plante. Este o perioadă de repaus pentru sol. Ajung nitrații și nitriții în apele subterane și atunci, din motivul acesta, specialiștii spun împrăștii gunoiul de grajd pe teren, pe câmp, între martie și noiembrie.

Vreau să analizez clar că este o situație singulară. De ce această platformă de colectare a gunoiului de grajd nu funcționează în sistemul acesta și de ce fermierii nu sunt interesați să achiziționeze gunoi de grajd de pe această platformă? Sigur o să analizez și cu siguranță am dispus, pentru că alături de mine este și secretarul de stat, doamna Petcu Adriana, care are în directa subordine această unitate de management a acestor proiecte, am dispus să facem o analiză să vedem de ce nu funcționează această platformă.", a mai explicat ministrul Ioan Deneș.

Mai scump decît azotul?

La rândul lor, autoritățile din Vernești au explicat că platforma comunală de colectare și tratatare a gunoiului de grajd nu funcționează de aproape un an pentru că agricultorii nu sunt interesați să cumpere îngrășământ na­tural al cărui cost de achiziție, transport și împrăștiere pe câmp ar ajunge să fie, potrivit lor,  mult peste cel al îngrășămintelor chimice.

Pe de altă parte, o astfel de platformă de gospodărire a gunoiului de grajd există și funcționează fără probleme la Balta Albă. Investiția acolo s-a ridicat la un million de euro. Primarul comunei, Ionel Marin, spune că fermierii beneficiază de avantajele investiției fără a plăti vreun leu. Singura cheltuială este suportată din bugetul Primăriei și reprezintă întreținerea platformei.

"Toți fermierii, toți cetățenii care dețin animale duc gunoiul acolo, nu se mai împrăștie pe toate câmpurile, pe toate drumurile și după aceea se ia gunoiul de aici și se împrăștie pe câmp, îngrășământ natural. Totul pe cheltuiala primăriei. Gunoiul îl aduc singuri acolo, noi doar întreținem platforma prin a face compostul. Nu plătește nimeni nimic. Deci este obligația și a primăriei de a goli platformele, dar vin și cetățeni, fermieri care iau gunoiul. Nu plătește nimeni nimic, nici dacă-l aduce, nici dacă-l ia", a adăugat primarul Ionel Marin.

De ce nu funcționează lucrurile și la Vernești? Un răspuns ferm este așteptat din partea autorităților locale de acolo, dar și în urma anchetei demarate de Ministerul Apelor și Pădurilor, după vizita ministerială

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU