Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5777 > La zi Nr. 5777 de joi, 8 noiembrie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Cum era de așteptat


S-a confirmat focarul de Pestă africană de la Beceni

Autoritățile sanitare au luat măsurile stabilite pentru astfel de situații

articol de: Elena PETRE

Bănuielile s-au adeverit. În județul Buzău a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană, la Beceni. Problemele au apărut în ultimele zile, cînd animalele pe care buzoianul le creștea lîngă casă au început să dea semne de boală. În doar cîteva zile, atît porcii adulți cît și cei de lapte au murit, ceea ce l-a determinat pe gospodar să anunțe de urgență medicul veterinar.

Astfel că marți, specialiștii sanitar-veterinari s-au prezentat de urgență la locuința respectivă. Au prelevat probe de la animalele moarte și, totodată, au sacrificat preventiv și ceilalți doi porci care rămăseseră în viață după cum afirmă directorul DSVSA Buzău, Marijan Milea. Între timp, probele prelevate au fost trimise la laboratorul de la București, iar rezultatele au arătat că este vorba despre pesta porcină. În gospodăria unde au fost semnalate problemele s-au luat măsuri de urgență pentru prevenirea răspîndirii virusului.

Autoritățile sanitar-veterinare nu știu deocamdată cum a ajuns virusul la Beceni. Există doar scenarii și presupuneri, însă veterinarii și polițiștii fac investigații pentru a afla clar de unde a venit virusul pestei porcine în comuna Beceni. 

Și Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor s-a reunit în ședință și a fost adoptat un nou plan de măsuri menite să prevină răspîndirea virusului pestei porcine în județ. S-au luat măsuri suplimentare și cu privire la prevenirea răspîndirii virusului de către porcii mistreți, ținînd cont că în fondurile de vînătoare de la granița Buzăului cu celelalte județe în care pesta face ravagii, zeci de cazuri de boală au fost confirmate la sălbăticiuni. Săptămîna trecută, în doar cîteva zile, 17 porci mistreți din Ialomița au fost diagnosticați cu pestă. Pentru a împiedica sălbăticiunile să aducă virusul în Buzău, autoritățile au dispus săptămîna trecută ca administratorii fondurilor de vînătoare să analizeze atent situația din teren și să vină cu o analiză de risc a zonelor în care ar putea exista o populație crescută de porci mistreți. Analiza a fost efectuată așa că ieri membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-au reunit în ședință pentru a aproba noul plan de măsuri preventive. În județul Buzău, focare de pestă porcină au fost confirmate pînă acum în localitățile Puiești, Balta Albă, Pănătău și Lunca, în toate cazurile autoritățile luînd decizia sacrificării doar a animalelor din gospodăriile afectate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Șoferul care a condus microbuzul spulberat de tren, prins cu alcool la volan

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU