Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2588 > La zi Nr. 2588 de luni, 22 ianuarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

După normele impuse maxi-taxiurilor:


Elevi lăsati la "ia-mă nene!"

Părintii de la tară cheltuiesc averi să îi trimită la scoală

articol de: Sorin Dinco
Elevi lăsati la "ia-mă nene!"
 

Să trimiti, de la tară la oras, copilul la scoală a devenit pentru multi dintre părinti un efort financiar insuportabil. După ce firmelor de transport persoane maxi-taxi li s-a impus să circule cu numărul de persoane egal cu numărul de locuri, unii dintre elevi nu îsi mai pot folosi abonamentul decît după noroc si le trebuie bani suplimentari să meargă "la ocazie" pînă în oras. Lăsati ai nimănui, elevii navetisti fac scoala la "ia-mă nene".

Ne-au coborît din maxi si am luat ocazia..."
O alocatie pentru minori plus o bursă de studii pe tot anul este suma costurilor de transport care ar acoperi cheltuielile lunare ale unui elev din mediul rural, care învată la oras, si face naveta de la 30 de kilometri depărtare de Buzău. De cînd soferii de maxi-taxi nu mai au voie să urce în masină persoane peste numărul de scaune, treburile s-au complicat. D.A., 17 ani, are abonament la maxi-taxi, este din Beceni si dă peste 800 mii lei vechi pe lună, plus alte 200 mii lei vechi, tot lunar, pe autobuzul din oras, care o aduce de la autogară, la liceu: "De mai multe ori au oprit politistii maxi-taxiul si i-au coborît pe toti cei care stăteau în picioare. Eu am abonament, nu am cum să îmi recuperez banii. Am scos din buzunar si am venit cu ocazia, la scoală. Sînt dimineti în care întîrzii si nu prea mi se motivează absentele", ne-a mărturisit eleva.

O gazdă la oras costă cît transportul, dar părintii au nevoie de ajutor acasă
Desi mai există si varianta masinilor mari de transport în comun, din care nu sînt coborîti cei sîn plus", aceste masini sînt mult mai putine pe traseu. C.M., 17 ani, elevă a unui liceu din Buzău, face naveta din zona Săpoca: sDau pe transport cam cît ar costa o gazdă la oras, dar nu pot să mă mut la gazdă, pentru că părintii se bazează pe ajutorul meu, acasă. Ca să fiu sigură că ajung la timp la ore, mă culc pe la opt-nouă seara, să mă trezesc de la patru jumătate, ca să prind cursa de cinci. E aglomerat, se merge încet, însă iarna e bine, că ne încălzim si ne ia somnul." Mijloacele de transport scolar trimise de Ministerul Educatiei în judet au fost destinate exclusiv rutelor dintre scolile rurale, pentru elevi de la clasele V-VIII.
Desi autoritătile din învătămînt se plîng de absenteism, abandon, repetentie etc. la învătămîntul liceal, nici un program de ajutorare a navetistilor nu a fost derulat din bani guvernamentali. Mai mult, bursele pe care le primesc elevii navetisti din mediul rural si care beneficiază de transport scolar gratuit vor fi sistate si realocate pentru plata combustibilului si a soferilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU