Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5749 > La zi Nr. 5749 de joi, 20 septembrie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

O sinteză, la minut


Pesta porcină africană, ultimele evoluții

Care este situația în județele vecine Buzăului

articol de: Marilena DINU

Mai bine să previi decât să tratezi! este principiul pe care autoritățile au decis luarea unor măsuri suplimentare pentru a evita apariția pestei porcine africane în județ. Temutul virus a ajuns deja în trei dintre județele învecinate Vrancei, așa că autoritățile sanitar veterinare sunt în alertă. Pentru a ține cât mai departe boala de Vrancea, specialiștii s-au întâlnit și au stabilit suplimentarea măsurilor preventive. În primul rând, Consiliul Local pentru Combaterea Bolilor a decis ca, pe o perioadă nedeterminată, activitatea din târgurile de animale să fie suspendată.  La fel și comercializarea furajelor.

"Suntem de jur împrejur înconjurați de focare și de această boală, prin urmare noi am dispus și monitorizarea comercializării porcilor vii, a cărnii și a produselor din carne, a suproduselor, precum și a altor specii, dar am interzis în târgurile de animale, în zonele aglomerate, și circulația furajelor pe terioriul județului Vrancea, care este permanent verificată prin controalele din trafic pe care noi le facem, în special în zona de supraveghere, inclusiv prin filtrele rutiere care verifică, la intrarea și ieșirea din aceste localități, excepție făcând doar cele care sunt supuse unor aprobări organelor competente.", a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, Necula Botezatu.

Recomandările D.S.V.S.A.

Pe de altă parte, autoritățile sanitar veterinare vin și cu o recomandare pentru vrâncenii care cresc porci în apropierea marilor complexe comerciale. Este vorba despre o recomandare a grupului de experți naționali, privind sacrificarea suinelor din exploatațiile non profesionale, amplasate pe o rază de 10 kilometri în jurul marilor crescătorii de porci. În Vrancea funcționează 13 mari exploatații comerciale de suine. Cele mai importante numără peste 25.000 de porci.

Județul vecin, Vrancea, a fost ocolit până acum de pesta porcină africană, deși virusul a făcut ravagii în județele vecine Brăila și Galați. Cel mai apropiat focar de Vrancea este cel din comuna buzoiană Puiești. Tot în Buzău au mai fost confirmate două focare, la Lunca și Pănătău, însă veștile sunt bune. Nu au mai apărut noi cazuri de pestă și nici suspiciuni de boală. 

S-au ridicat dezinfectoarele

"În zona Pănătău - Lunca sunt ridicate cele 2 dezinfectoare rutiere, urmând ca joi să fie ridicate și cele 3 dezinfectoare rutiere de la Puiești. Este luat în condiție de securitate având în vedere că de la momentul la  care s-a încheiat dezinfecția finală și pînă astăzi, perioada posibilă știută de incubație a virusului pestei porcine africane a fost depășită. În zona de supraveghere și zona de protecție, măsurile care au fost dispuse se mențin. Tot ceea ce înseamnă măsurile transmise la nivelul autorităților locale referitoare la interdicțiile privind circulația porcilor și restricții privind circulația animalelor, la realizarea recensământului animalelor atât din zonele de supraveghere, cât și zonele de protecție, circulația animalelor a fost direcționată la ieșirea și intrarea din cele două zone.", directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU