Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2576 > La zi Nr. 2576 de luni, 8 ianuarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Oborul buzoian, european, dar cam gol

articol de: Laurentiu Marinov
Oborul buzoian, european, dar cam gol
 

Buzoienii care au vizitat ieri oborul de animale de la marginea orasului s-au lămurit cum stă treaba cu integrarea în Uniunea Europeană si cu interdictiile de tot felul. Trîmbitate amenintător tot mai des în ultima vreme, normele europene care îi privesc direct pe crescătorii de animale, s-au dovedit, cel putin deocamdată, simple zvonuri. Cel putin deocamdată, pentru că la Buzău, ieri de Sfîntul Ion, tîrgul era plin de orătănii expuse la vînzare si nimeni nu îsi făcea probleme dacă este sau nu voie să înghesui cîte cinci sase purcei într-un portbagaj de Dacie, pentru ca apoi să îi vinzi la fel ca anul trecut, cînd oborul nu era european. Nici administratia nu primise încă vreo dispozitie care să interzică comertul cu animale.


Cu purcelul în portbagaj
Putini negustori au iesit cu marfă la primul tîrg de animale din acest an. La fel si clientii; prea putini în comparatie cu o zi de tîrg obisnuită. Vremea de-a dreptul primăvăratică nu a fost de ajuns pentru ca oborul să fie plin de lume. În zi de mare sărbătoare crestină, ultima din această iarnă, tîrgovetii duminicali au rămas pe lîngă casele lor. Cei care totusi au vrut să cîstige un ban chiar din primele zile ale anului si-au încărcat dobitoacele în masini si au pornit dis de dimineată la obor. Cărute în schimb nu erau mai mult de două-trei. Interdictia de a circula pe majoritatea drumurilor publice cu astfel de atelaje i-a obligat pe tărani să se orienteze către mijloace de transport cu cai putere. Și cel mai la îndemînă vehicul nu putea fi decît bătrîna si autohtona Dacie, care tinde să intre în Europa ca înlocuitor al traditionalei cărute. Marfa cea mai tranzactionată direct din portbagaj au fost porcii, tocmai cei despre a căror comercializare se discuta că va fi prohibită în tîrgurile si oboarele proaspăt integrate în UE. Nimeni însă nu a ridicat încă problema, asa că ieri  oborul răsuna de guitături de toate felurile. Oferta, destul de bogată: porci săriti bine de suta de kilograme, scăpati de cutit de Ignat si purcei la 20-30 de kilograme.


Negocieri încheiate la bufet
Interesati să cumpere, sau doar să vadă cum merge piata la început de an, clientii sau curiosii au reusit să îi întărîte pe vînzători cînd au început să discute pretul. Un milion si vreo două trei sute pentru un mic grohăitor care abia dacă ar merge la cuptor cu un măr în gură li s-a părut unora un pret de-a dreptul neserios. De aici discutii aprinse, referitoare la pretul cerealelor, al porumbului si în cele din urmă previziuni la anul agricol 2007. Dar negocierile încheiate la un mititel si o bere la bufetul de la intrare nu fac decît să completeze imaginea reală a tîrgului traditional, care, mai mult sau mai putin european, rămîne un loc unde multi vin săptămînă de săptămînă cu treabă sau doar din obisnuintă. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Sfaturi pentru bobocii de liceu

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU