Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5472 > La zi Nr. 5472 de luni, 19 iunie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Deși au legitimații


Persoanele cu handicap, puse pe drumuri pentru gratuitatea pe mijloacele de transport

Lună de lună, trebuie să bată tot orașul pentru a face rost de abonamentul care să le asigure călătoriile cu autobuzul

articol de: Marilena DINU

Au fost condamnați la o viață grea, însă uneori cei care ar trebui să le-o facă mai ușoară mai mult le pun piedici. Este cazul a zeci de persoane cu handicap din Buzău, care sînt puse pe drumuri lună de lună  să-și scoată abonamentele care le oferă gratuitate pentru transportul în comun.

Paradoxul este că documentul eliberat de societatea Transbus practic vine să dubleze o legitimație pe care toate aceste persoane o au deja de la Direcția de Asistență Socială. Legitimația nu doar că atestă starea de handicap, dar, culmea, cu ea buzoienii pot călători gratuit cu mijloacele de transport în comun din toată țara, numai acasă la ei nu! 

Părinții copiilor cu handicap  sînt disperați. Lună de lună, trebuie să bată tot orașul, de mînă cu micuții bolnavi, pentru a face rost de abonamentul care să le asigure călătoriile gratuite cu autobuzul. De aproape o lună de cînd Transbus a impus eliberarea lunară a abonamnetelor, beneficiarii caută răspunsuri, însă nimeni nu le poate răspunde cu exactitate de ce mai trebuie încă un document deși ei dețin déjà o legimimație care atestă situațoia în care se află. Situația este fără precedent pentru că în toate județele din țară persoanele cu dizabilități pot circula în toate mijloacele de transport în comun pe baza legitimației dobîndite de la asistența socială, fără niciun alt abonament special de la operatorii de transport public.

"Numai în județul nostru nu e, pentru că noi, la nivel de organizație națională avem și alte filiale. În județele lor se circulă se circulă normal cu aceste legitimații. la noi, cei de la țară circulă cu legitimația, iar cei din oraș circulă pe bază de abonament. Este o bătaie de joc, pentru că legea scrie clar că noi putem circula pe întreg teritoriul țării cu aceste legitimații", spune  Filofteia Neagu, președintele Asociației Copiilor cu Diza­bilități Buzău. 

Promisiuni de normalizare

În timp ce zeci de oameni  sînt plimbați pe drumuri, cei responsbili de ceea ce se întîmplă nu fac decît să promită că lucrurile vor intra în normal. "Chiar nu înțeleg de unde e această nemulțumire pentru că am auzit fel de fel de păreri și de sesizări legate de faptul că Transbus nu dorește, sau că e dorința expresă a Transbus să-i plimbăm pe oamenii ăștia lună de lună  la sdeiu. Eu vreau să vă spun doar atît: nu e dorința Transbus, Transbus-ul nu face altceva decît să respecte o hotărîre de Consiliu Local și Legea 448. Nu s-a schimbat regula jocului peste noapte. Dacă, într-adevăr sînt probleme și, cu siguranță sînt scurt-circuite în această procedură, mai mult ca sigur, va trebui ca cele trei instituții abilitate, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială a municipiului Buzău și Transbus, să se întîlnească, să vedem care sînt problemele și cum putem rezolva, pentru că, din toată această poveste, oamenii, persoanele cu handicap, nu trebuie să aibă de suferit", a declarat Gică Toader, directorul Transbus Buzău. În județul Buzău  sînt sute de persoane cu dizabilități, iar luna aceasta trebuie să ajungă în cartierul Micro 14 pentru a-și ridica abonamentul eliberat de Transbus.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum își terorizează un scelerat fosta iubită
Începe reabilitarea Spitalului Brătianu

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU