Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5435 > La zi Nr. 5435 de joi, 20 aprilie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Soluție de compromis


Craterul de la Rîmnicu Sărat a fost acoperit cu nisip

Autoritățile locale au decis ca situl arheologic descoperit după surparea asfaltului să fie conservat pînă vor găsi resurse pentru a-l pune în valoare

articol de: Cristina STERIAN
Craterul de la Rîmnicu Sărat a fost acoperit cu nisip
 

Vestigiile arheolo­gice scoase la lumină odată cu surparea asfaltului și formarea unui crater imens chiar lîngă șoseaua europeană, la Rîmnicu Sărat, vor fi conservate. Așa au decis specialiștii și autoritățile locale, în urma unor ample analize, așa că ieri craterul a fost acoperit cu nisip. În ultimele săptămîni, arheologii care au făcut săpături la Rîmnicu Sărat au ajuns la concluzia că exact sub D.N.2 E85 se întinde o pivniță veche de trei  secole.

În aceste condiții, specialiștii anunțau că există două variante: prima- beciul subteran să fie acoperit cu nisip. Cealaltă variantă, pentru care optau arheologii, ar fi fost ca hruba să fie transformată într-un muzeu de sit, după modelul celui amenajat de un investitor privat la un hotel din Mangalia, acolo unde săpăturile făcute chiar în incinta hotelului au scos la iveală ruinele cartierului sudic al Cetății Callatis. Din lipsă de fonduri însă, în final s-a stabilit ca situl arheologic de la Rîmnicu Sărat să fie conservat. Astfel că ieri, craterul de lîngă D.N.2 E85 a fost acoperit cu nisip.

"Avînd în vedere rezultatele investigațiilor și celorlalte cercetări privind memoriul tehnic de specialitate pentru siguranța la transport s-a luat acestă decizie: de conservare. Se respectă toate regulile unei conservări arheologice-strat de nisip, după toate reglementările în domeniu. Toată zona respectivă este expertizată de către specialiști ca fiind zonă de sit urban și în orice moment se poate deco­perta și redescoperi și pune în valoare în măsura în care resursele sînt pentru a exploata din punct de vedere arheologic, istoric această descoperire", a declarat viceprimarul municipiului Rîmnicu Sărat, Ștefan Torcărescu.

Parcarea interzisă

Un lucru este clar: în zona în care asfaltul s-a surpat în luna februarie, nici o mașină nu va mai putea fi parcată, pentru a evita o altă situație precum cea din urmă cu două luni. În ceea ce privește restricțiile de circulație, o eventuală decizie privind ridicarea lor va fi luată doar de către Consiliul Local, după o analiză serioasă. Reamin­tim, imediat după surparea asfaltului în centrul municipiului Rîmnicu Sărat, traficul greu a fost deviat pe o stradă paralelă cu D.N.2 E85. În plus, a fost instituit sens unic pe strada respectivă și a fost impusă o limită de viteză de 30 de kilometri pe oră.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Retragerea cu torțe, un eveniment memorabil

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU