Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5341 > La zi Nr. 5341 de luni, 21 noiembrie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Misterele și diversiunile evenimentelor din 1989


Ținte false pe cerul Buzăului

Un inspector de aviație a făcut dezvăluiri senzaționale

articol de: Doru GHEORGHIADE
Ținte false pe cerul Buzăului
 

Odată cu redeschiderea Dosarului Revoluției, încet, încet, încep să apară public declarații incendiare ale unor participanți la evenimentele din decembrie 1989.

Din mărturiile unor ofițeri activi care lucrau în Armata Română în 1989, reiese că evenimentele au fost pregătite minuțios, iar diversiunile au debutat încă din vara acelui an. De pildă, inspectorul de aviație Ștefan Budiac a declarat că la Buzău, pe radarele Armatei au apărut ținte false reperate de militarii români. Într-un material de presă realizat de Digi24, Budiac așează Buzăul printre zonele cele mai afectate de "războiul electronic" care s-a desfășurat în anul 1989. 
De ce Buzăul a fost centrul atenției diversioniștilor care au "lucrat" în 1989? Foarte probabil pentru că Buzăul era una dintre cele mai mari garnizoane din țară, concentrînd unități militare de elită precum cele de parașutiști, cercetași, aviație,  radiolocație, geodezie, artilerie și infanterie.  Or, un astfel de "punct nodal" nu putea fi ignorat de cei care au contribuit decisiv la evenimentele din 1989.

Un ofițer de aviație prins în tumultul zilelor de la sfîrșitul lui 1989 le-a spus procurorilor că au fost falsificate informații de pe radarele aratei.

1.300 de ținte false au apărut brusc pe aparate pe 23 și 24 decembrie

"Țintele zburau la înălțimi de 400-600 metri, cu viteze de pînă la 300 km/h, ele fiind identificate ca elicoptere. Sistemul pus în funcțiune, "război electronic", a fost coordonat cu mesaje telefonice. De exemplu, dacă șase "elicoptere" simulau aterizarea la sud de București, imediat se primea telefon de la "diverși cetățeni" care ne informau că din elicopter se debarcă trupe", a declarat inspectorul de aviație Ștefan Budiac. Același ofițer le-a spus pro­curorilor și că țintele false au început să apară pe radare încă din vara lui 1989, semn că evenimentele din decembrie au fost pregătite din vreme. Cele mai multe astfel de incidente au fost în Delta Dunării, Buzău și Timișoara. Cine a făcut asta este una dintre întrebările la care procurorii caută încă răspuns. După 27 de ani trebuie să afle și alte răspunsuri, notează digi24.ro

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU