Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5283 > La zi Nr. 5283 de miercuri, 31 august 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Au dispărut, una cîte una


"Carte de dat, carte de luat", un proiect prea generos

Biblioteca în aer liber organizată de Muzeul Județean a rămas fără multe dintre volumele depuse în cutiile speciale

articol de: Marilena Dinu
"Carte de dat, carte de luat", un proiect prea generos
 

Carte de luat, nu de dat. Așa au tradus mulți dintre buzoieni mesajul proiectului inițiat vara aceasta de Muzeul Județean Buzău, care a amenajat o adevărată bibliotecă în aer liber.     
Drept dovadă, la scurt timp după ce diverse volume au fost amplasate în casetele montate pe copacii din Parcul Crîng, cărțile au început să dispară una cîte una. Dar nu din cauza numărului mare de cititori, ci pentru că au fost luate de la locul lor și nu au mai fost returnate. În momentul în care au văzut cum casetele speciale din Crîng rămîn goale, reprezentanții Muzeului Județean au fost pe punctul de a spune "Stop" proiectului "Carte de dat, carte de luat". Gestul unui buzoian i-a determinat pe organizatori să renunțe la această idee și să meargă mai departe. " Acum două săptămîni eram aproape de a renunța la acest proiect, pentru că am rulat aproape 1 000 de volume, 600 ale noastre, restul aduse de oameni care au vrut să doneze cărți și am constatat că după cîteva zile, invariabil, numărul lor scădea dramatic. Ceea ce s-a întîmplat marțea trecută, ne-a dat un nou impuls. Un anonim a depus în cutiile din Crîng aproape 200 de volume. Am fost nevoiți să le distribuim cum se cuvine în acele cutii pentru a nu ceda. Asta ne-a transmis că oamenii își doresc să dea un nou semnal de civilizație și pentru astfel de oameni, considerăm că merită să mergem mai departe", a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.
Cetățenii de bună credință, încîntați de ideea lecturii în aer liber, dezaprobă faptele indivizilor care au înțeles să ia acasă cărțile și să nu le returneze.

Reluat într-o altă fomă

Chiar dacă s-au confruntat cu astfel de probleme încă de la startul proiectului, inițiatorii nu vor să renunțe. Se gîndesc să reia proiectul și anul viitor, însă într-o altă formă. Volumele vor fi puse la dipoziția buzoienilor care vor ajunge în parc dar, în același timp, se va căuta o soluție pentru a evita furtul cărților.
"Ne gîndim să îl reluăm într-o altă formă, probabil controlate mai bine, în așa fel încît să obișnuim pas cu pas oamenii  să procedeze co­rect", a mai spus Laurențiu Grigoraș.
Proiectul "Carte de dat, carte de luat" a fost demarat în luna iulie. Atunci, oficialii Muzeului Ju­dețean au amplasat cîteva casete pe copacii din cel mai mare parc din muncipiul Buzău, pentru ca persoanele care vor să se recreeze în parc să poată citi în voie. Sute de volume au fost amplasate de organizatori, iar ulterior alte cîteva sute au fost donate de buzoieni.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU