Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5203 > La zi Nr. 5203 de luni, 9 mai 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 30

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Criză de hexavalent


Vaccinul pentru copii lipsește de trei luni la Buzău

Ultima livrare s-a făcut în luna februarie, dar dozele primite atunci nu au acoperit tot necesarul

articol de: Alexandra Dinu
Vaccinul pentru copii lipsește de trei luni la Buzău
 

Ministerul Sănătății vrea să facă lege pentru ca vaccinarea copiilor să fie obligatorie,  însă statul nu este capabil să asigure nici măcar dozele gratuite de seruri din schema actuală de vaccinare.              
La Buzău, circa 3000 de bebeluși sunt nevaccinați împotriva unor boli cumplite cum este difteria sau meningita. Vaccinul hexavalent care ar fi trebuit să le fie administrat copiilor de două, patru și 11 luni, lipsește de peste 3 luni și nimeni nu știe când va fi refăcut stocul.
Campania de vaccinare a bebelușilor este în impas.  De luni bune, Ministerul Sănătății nu poate asigura necesarul de vaccin hexavalent cu care trebuie imunizați bebelușii, de trei ori, în primul an de viață.  La Buzău, serul care se folosește împotriva difteriei, meningitei, poliomielitei, teta­nosului și tusei convulsive lipsește de 3 luni, timp în care pe lista de așteptare s-au adunat circa 3000 de bebeluși.  Ei ar fi trebuit să fie imunizați la două, la patru și la 11 luni.  Iar lista de așteptare va deveni și mai lungă pentru că nimeni nu știe când vor fi virate în teritoriu dozele de vaccin hexavalent.
"Ultima livrare a acestui produs s-a făcut in luna februarie, dar dozele primite atunci nu au putut aciperi tot necesarul nostru,  au existat 400 de copii care nu au putut primi inca de la data livrării acestui lot vaccinul , s-au făcut deja 3 luni in care noi nu am putut să ac ionăm corespunzator",a declarat Carmen Scîntei, medic la DSP Buzău.

Peste 2000 de copii pe lista de așteptare

Ministerul Sănătății a trimis ultimele doze de vaccin hexavalent în februarie. Atunci, au fost virate 1950 de sticluțe în condițiile în care pe lista de așteptare erau deja 2400 de bebeluși. De atunci, au trecut trei luni,  timp în care părinții de bebeluși au făcut cărare către cabinetele medicilor de familie.
Periodic, ei merg și întreabă dacă statul a trimis serul în județ. De fiecare dată, medicii de familie ridică din umeri pentru că nici ei nu au răspuns la această întrebare. Autoritățile de sănătate publică spun că bebelușii nevaccinați, conform schemei naționale, vor fi recuperați ulterior.  La Buzău, însă s-au adunat deja 3 mii de restanțieri la imunizare, care nu se știe cînd și cum vor primi serul menit a ține departe  boli grave. "S-a acumulat până acum un număr destul de mare de copii care impun această vaccinare, aproape trei mii dar sperăm ca după intrarea vaccinului în  ară vom reusi să îi recuperăm", a mai declarat Carmen Scîntei. O variantă în folosul copiilor este ca părinții să scoată bani din buzunar și să cumpere vaccinul din farmacii. Cum serul costă aproape 200 de lei, nu toți își permit însă să-l plătească.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU