Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5100 > La zi Nr. 5100 de miercuri, 9 decembrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 23

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Morali în țara lor,


Nemții de la Schweighofer Holzindustrie și-au înfipt bine fierăstraiele în pădurile de la Gura Teghii

În fiecare zi hectare de pădure sînt rase de pe fața pămîntului

articol de: Cătălina Jingoiu
Nemții de la Schweighofer Holzindustrie și-au înfipt bine fierăstraiele în pădurile de la Gura Teghii
 

Izbucnirea scandalului exploatărilor ilegale de masă lemnosă, sub directa încurajare a corporației Holzindustrie Schweighofer, redeschide dezbaterea în legătură cu modul în care a fost sprijinită construirea unui sistem mafiot care ne lasă fără păduri.  În această nouă abordare, se impune să vedem că sistemul în care sînt angrenați politicieni, funcționari ai statului, afaceriști animați de dorința de înavuțire, nu se oprește doar la ei. Din umbră, el este proiectat și încurajat să se dezvolte prin instigarea la retrocedări ilegale și la defrișări la fel de ilegale. Și în timp ce anchetele se opresc la vinovații mici, la cei "unși" ca să pună lucrurile în mișcare, în munți, pădurile continuă să fie rase, în fiecare zi. 

Un cerc infracțional care ne-a ras pădurile

Buzăul a avut ghinionul de a-și da pădurile din nordul județului pe mîna unui important furnizor al companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Așa a devenit necesar, la un moment dat, pentru compania austriacă să deschidă la Nehoiașu Gară un depozit intermediar pentru preluarea buștenilor rași din pădurile aflate în nordul județului. Povestea începe însă cu mult timp în urmă și impune să privim într-o nouă lumină cel mai controversat dosar penale, cel privind retrocedarea ilegală a 5134 de hectare de pădure, la Gura Teghii. Dezvăluirile venite în mare măsură dinspre DNA au devoalat modul în care un văcar pe nume Gheorghe Ceteraș a devenit proprietar peste o pădure vîndută peste noapte contra sumei de 21,7 milioane de euro. Ceea ce a bătut dintotdeauna la ochi a fost cum a putut un ilustru necunoscut, în a cărui carte de muncă scrie că a fost văcar, să dea un asemenea tun? Evident, nici un naiv nu își imaginează că a avut inspirația, pîrghiile și priceperea de a face o asemenea afacere. În realitate, retrocedarea pădurii de la Gura Teghii, pentru care astăzi sînt trimiși în judecată 12 inculpați, a avut un regizor mult mai inspirat care și-a pornit scenariul de la un aranjament de vînzare a pădurii, orchestrînd astfel, din umbră, afacerea. Căci alt­fel nu ar fi fost posibil ca, în 20 de zile de cînd a devenit proprietar, văcarul Gheorghe Ceteraș să perfecteze înțe­legerea care l-a făcut mai bogat cu 21.7 milioane de euro, bani pe care i-a împărțit cu alți pioni din sistem. Instigați de mirajul unor cîștiguri fabuloase, cei care au pus în opera retrocedarea răspund astăzi în Justiție. Ce facem cu cei care au orchestrat, din umbră, totul? Căci, instigarea este la fel de culpabilă ca și fapta în sine. Iar ceea ce au făcut nemții de la Silvirom Timber Gmbh, care au aruncat în joc o sumă uriașă pentru cumpărarea unei păduri, în ceea ce se vede a fi o tranzacție aranjată înainte de retrocedarea ilegală, poartă indiciile unei instigări. Deocamdată, însă, SRN Silvirom Navaro GMBH continuă, sub oblăduirea Justiției din România care i-a dat undă verde la exploatare, să radă pădurea, înscriindu-se în lista primilor 12 furnizori de materie lemnoasă pentru Schweighofer. 

Cine este proprietarul pădurii de la Gura Teghii?

SRN Silvirom Navaro GMBH are acționar majoritar, cu 99,95% din acțiuni, o companie din Hamburg care face parte dintr-un concern german-Nordcapital. Acesta din urmă este controlat de un fond de investiții dirijat de un fost politician socialist din Germania. Legăturile SRN Silvirom Navaro cu Schweighofer Holzindustrie s-au concretizat în relații comerciale care au făcut posibilă livra­rea de bușteni în valoare de 9,5 milioane de lei în 2014, și de 2,3 milioane de lei, anul trecut. Pentru că la asemenea guri de fierăstraie precum cele ale companiei austriece Scweighofer Holzindustrie, trebuie să le dai să mănînce.

Rețeaua Schweighofer a lucrat pe mai multe fronturi

SRN Silvirom Navaro nu este singura firmă prin care Schweighofer Holz-industrie a exploatat bușteni tăiați, legal sau ilegal, din județul Buzău. 
Potrivit unei anchete derulate de RISE Project, o firmă prin care  austriecii au lucrat inclusiv în județul Buzău este Alredia. Compania este pe locul 2 în topul furnizorilor pentru Schweighofer Holzindustrie și și-a adjudecat licitații la Direcțiile Silvice din 17 județe, inclusiv Buzău. Proprietarul acestei companii nu s-a sfiit să recunoască faptul că este sprijinit de austrieci, deținînd inclusiv utilaje de la aceștia, dar și scrisori de bonitate pentru obținerea de credite. Jurnaliștii de la riseproject.ro, au scris că Alredia a fost implicată într-un dosar de evaziune fiscală în care s-a demonstrat că parte din buștenii livrați către fabrica din Sebeș a Schweighofer erau achiziționați printr-un lanț de firme fantomă. Sistemul acesta nu este nou. El a fost patentat de marile lanțuri de hipermarketuri care au venit în România și care fac astfel de achiziții printr-un lanț infracțional în care marfa ajunge la ei, curată, însă prețurile coborîte sub nivelul pieței, sînt rezultatul unor acte evazioniste de importuri nedeclarate. Ceea ce, dacă statul ar merge mai departe cu anchetele sale, ar dovedi că întrunește elementele infracțiunii de instigare.

 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU