Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5074 > La zi Nr. 5074 de vineri, 30 octombrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

După reabilitare


Spitalul Brătianu se transformă în centru cultural

Consilierii județeni au stabilit ieri destinația clădirii care acum se află în paragină

articol de: Florin Zafiu
Spitalul Brătianu se transformă în centru cultural
 

Aruncat în cutia cu amintiri a istoriei și lăsat în paragină de autorități, un simbol al municipiului Buzău ar putea prinde din nou viață. În imobil nu se vor mai trata însă suferințele fi­zi­ce, iar halatele albe prezente în încăperi vor rămîne istorie.  Oamenii își vor putea găsi, în schimb, alinare pentru suflet, ochi  și minte. Vorbim despre Spitalul IC Brătianu de pe Bulevardul Bălcescu din Buzău, peste care s-a a ternut praful uitării, care s-ar putea transforma într-un veritabil centru de cultură. Cel puțin aceasta este intenția Consiliului Județean Buzău, iar aleșii  i-au dat acordul pentru schimbarea destina iei imobilului-monument istoric, astfel încît să poată fi reabilitat  și repus în circulație. Proiectul nu a fost însă pe placul tuturor  și a generat dispute în  ședința de plen, liberalii dorind ca în imobil să funcționeze un centru de excelență în medicină.

Un spital cu istorie

Piatra de temelie a Spitalului IC Brătianu a fost pusă în anul 1895. Un an mai tîrziu, clădirea era gata, iar spitalul a fost inaugurat. A fost cel mai mare spital din municipiu pînă în anii 1970 cînd, odată cu inaugurarea Spitalului Județean Buzău, Brătianu a devenit secție exterioară a acestuia, deservind  ortopedia, ORL-ul și dermato-venericele. De mai bine de 15 ani clădirea, important reper în municipiul Buzău, un edificiu care se remarcă prin construcția sa impunătoare, a fost lăsat în paragină, ajung una dintre multele clădiri aflate pe lista celor cu risc seismic ridicat. În urmă cu 9 ani, Consiliul Județean Buzău a organizat prima dezbatere publică legată de oportunitatea dezvoltării unui proiect în cadrul imobilului, iar un an mai tîrziu investitorii au fost invitați să realizeze un complex medical și farmaceutic. Demersul nu s-a materializat, la fel cum  și alte încercări similare au fost sortite eșecului. De data aceasta, Consiliul Județean Buzău a regîndit potențialul imobilului istoric, astfel încît fostul spital să deservească, pe viitor, activități cultural-artistice. Proiectul privind transformarea fostei unități spitacilești în centru de cultură, supus dezbaterii în  ședința de ieri, a stîrnit controverse. "Recomandarea noastră a fost de a menține profilul medical urmînd să discutăm care ar fi soluția cea mai bună. Recomandarea era a unui centru de excelență în mdicină", a spus Dorin Bă­-du­lescu, consilier jude ean PNL.

Singura posibilitate

În ciuda votului negativ exprimat de consilierii libe­rali, proiectul a trecut fără probleme, în forma sa inițială. De unde pînă unde un fost spital să devină centru cultural? Doar a a administrația județeană ar putea accesa fonduri europene pentru consolidarea edificiului, a explicat condicerea Consiliului Județean. "Singura posibilitate sigură pentru a accesa fonduri europene ar fi cea de centru cultural. Sincer și mie mi-ar fi plăcut să face, un centru de excelență medical", a afirmat Petre Emanoil Nea­gu, președintele interimar al CJ Buzău.

Expertiză tehnică

O expertiză teh­nică realizată în urmă cu un an a scos la iveală că ar fi nevoie de cel puțin 65.000 euro pentru stoparea degradării imobilului, de alți 270.000 de euro pentru consolidare și rezol­varea altor pro­ble­me majore, la care se adaugă 330.000 de euro pentru lucrări de mare anvergură.  Acestea ar fi însă doar lucrări urgente. O sumă prea mare pentru bugetul ju­dețean, care nu poate veni decît din fonduri euro­pene. "Această clădire se cheamă generic Spitalul Brătianu nu au mai este spital de mult și printr-o altă hotărîre veche de 7 ani activitatea de acolo nu mai este medicală. Cu siguranță o să facem demersurile să promovăm un proiect însă care sper să fie însușit și de UE dar în primul rînd de Agenția de Dezvoltare Regională", a declarat Petre Emanoil Neagu.  Fostul spital Brătianu este inclus în lista monumentelor istorice iar proiectul de investiție propus de Con­sili­ul Județean Buzău pentru transformarea imobilului în centrul cultural se ridică la nu mai pu in de 5.000.000 de euro.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Bandă de tîlhari fugărită prin pădure

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU