Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4912 > La zi Nr. 4912 de joi, 12 martie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Arsenal din timpul războiului, găsit în pădure


Un tînăr inconștient din Oreavu a dus acasă 6 proiectile funcționale

El a depozitat muniția într-o magazie din curtea părinților și voia să o vîndă la un centru de fier vechi

articol de: Laurențiu MARINOV

Un tînăr din Oreavu a pus în pericol localitatea, după ce a dus acasă, nu mai puțin de 6 proiectile de artilerie de calibru mare, încă funcționale pe care le-a găsit îngropare într-o pădure.   

Muniția din timpul celui de-al Doilea Război Mondial  a ajuns în gospodăria familiei tînărului și urma să fie vîndută la un centru de fier vechi. Tatăl tînărului a des­coperit proiectilele într-o magazie și a sunat la 112, evitînd astfel o posibilă tragedie. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău a intervenit și a ridicat, transportat și depozitat în con­diții de siguranță, în vederea distrugerii, șase elemente de muniție neex­plo­dată.

Aresnalul conținea un proiectil de artilerie calibru 122 mm, un proiectil calibru 100 mm, un proiectil calibru 75 mm, un proiectil calibru 50 mm, două proiectile calibru 45 mm. Militarii de la ISU au aflat că proiectilele au ajuns pe raza localității Oreavu aduse de un tînăr, în vîrstă de 23 de ani, din pădurea Voetin și depozitate într-o magazie de pe proprietatea părinților, cu intenția de a le comercializa la o firmă de recuperare a fierului vechi. Tatăl tînărului a înțeles pericolul la care se expuneau și a anunțat autoritățile.

Alte 17 proiectile, găsite în pădure

După ce au ridicat muniția din magazie, pirotehniștii s-au dus la locul din pădure indicat de tînăr și au descoperit încă 17 proiectile, avînd aceeași proveniență și, de asemenea, neexplodate. Întreaga cantitate de muniție a fost luată de specialiști și transportată într-un loc sigur, urmînd să fie distrusă controlat într-un poligon. 

Pirotehnicienii avertizează

Specialiștii de la Inspec­toratul pentru Situații de Urgență, precizează că: "În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea și distrugerea lor se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni, care au pregă­tirea și dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă. Persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate au obligația de a apela numărul unic 112, pentru a anunța evenimentul. Efectuarea acestui anunț nu implică cu nimic cetățeanul, însă neinformarea autorităților se sancționează potrivit legislației în vigoare. De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări: nu le atingeți, nu le loviți sau mișcați din locul în care au fost descoperite; nu le introduceți în foc; nu încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente; nu ridicați, nu transportați și nu introduceți munițiile în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi; nu demontați și nu predați la operatori economici specializați muniții neexplodate în scopul valorificării ca deșeuri metalice; nu folosiți munițiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente; în zona în care se presupune că ar exista muniție neexplodată, nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățiri, săpat; nu lăsați copiii să se joace cu aceste elemente de muniție."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU