Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4802 > La zi Nr. 4802 de miercuri, 1 octombrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Prețul pentru libertate, 9-10.000 de euro


Rețea de traficanți de persoane desființată de DIICOT

În primele trei luni ale acestui an, gruparea a trecut fraudulos granița 41 de migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani și un marocan

articol de: Mirela DUMITRU
Procurorii DIICOT au desființat o rețea de traficanți de persoane care avea implicații și în județul Buzău. Nouă persoane membre ale unei grupări de criminalitate internațională transfrontalieră specia­lizată în traficul de migranți, ce a acționat pe relația Turcia – Bulgaria – România, cu extensie pe teritoriul Ungariei, acționau pe raza județelor Constanța, Galați, Buzău, Arad și Timiș.
Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a nouă persoane care fac parte dintr-o amplă grupare de criminalitate internațională transfrontali­eră specializată în traficul de migranți, ce a acționat pe relația Turcia – Bulgaria – România, cu extensie pe teritoriul Ungariei. Pentru 8 dintre ei s-a dispus arestul preventiv, iar un altul se află sub control judiciar. Printre județele în care acționau suspecții se află și Buzăul, alături de Constanța, Galați, Arad și Timiș. Pe fondul războiului civil din Siria, cîțiva cetățeni din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei care transportau loturi masive de migranți din Siria în Turcia – Istanbul, unde migranții erau triați și preluați de veriga turcă a grupării, în care un rol important l-a avut Ozturk Salcuk, un cetățean turc, condamnat pe teritoriul ­sta­tu­lui român pentru trafic internațional de droguri de mare risc, la 10 ani închisoare, avînd interdicție să revină pe teritoriul României. 
Se pare că turcul coordona activitatea internațională de preluare, transport, călăuzire și îndrumare de migranți de pe teritoriul Turciei, asigu­rînd legăturile cu alte persoane ce s-au implicat în activitatea infracțională din Bulgaria și România, tot el plătind și membrii grupării din Bulgaria și România.

Ruta Istanbul-Bulgaria-România

Migranții erau urcați în camionete în Piața Aksaray din Istanbul și trecuți granița fraudulos în Bulgaria și conduși pînă în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de Menzat Senol, cetățean român, care îi călăuzea și îndruma, însoțindu-i pe cale terestră pînă în locuri de întîlnire din Constanta, stabilite de comun acord cu Tavlak Kemal – cetățean turc cu domiciliul în România, Ismail Remzi – cetățean român și Iancu Stere – șofer al celor în cauză. În Constanța, Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări pentru infracțiuni de proxenetism și infracțiuni de violență comise în Spania, care transporta migranții din Constanța pînă la Arad, unde se încerca trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-ungară. Migranții descoperiți de autoritățile vamale cereau azil în România. 

Cei mai mulți bani ajungeau în România

„Inculpații Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestați preventiv de către Tribunalul Buzău) și Burtic Darius Călin – împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar – au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41de  migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de ori­gi­ne kurdă, 3 afgani și un marocan, în perioada cuprinsă  între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 și pînă în ziua de 12.03.2014, cînd a fost constatată ultima infracțiune flagrantă reținută în sarcina grupului infracțional, evidențiată de către un echipaj al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, coordonat de procu­ro­rul de caz din cadrul DIICOT – Biroul Te­ri­torial Buzău. Rețeaua infracțională cercetată în cauză a obținut beneficii importante, stabilindu-se că se percepeau de la plecarea din Siria sume cuprinse între 9.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant, sumă din care cea mai mare parte era cedată verigii infracționale din România. Astfel, inculpații din jud. Constanța primeau, în medie, prin mandat de transfer din Turcia de la lide­rul grupării, Ozturk Selcuk, 3.000 euro pentru fiecare lot de cîte 4-5 migranți, inc. Purcariu Adrian George percepea 1.500 – 2.000 euro pentru fiecare migrant, iar aceeași sumă de bani era pretinsă și obținută și de inc. Andrei Stan”, se arată în comu­nicatul de presă al DIICOT.

Sechestru pe bunuri

A fost instituit se­ches­tru asigurător pentru două autoturisme de lux și o autoutilitară, folosite la transportul migranților, 6.000 euro și mai multor materiale de construcție, cumpărate de unul dintre inculpați, Purcariu Adrian George, cu bani proveniți din activitatea infracțio­nală.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU