Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4784 > La zi Nr. 4784 de vineri, 5 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Utilajele nu mai fac față


Cel puțin o lună nu se va circula pe D.N. 10 spre Brașov

Soluția pentru alunecările de teren de la Siriu este construirea unei copertine peste șosea

articol de: Laurențiu MARINOV
Cel puțin o lună nu se va circula pe D.N. 10 spre Brașov
 
Situația pe Drumul Național 10, care leagă Buzăul de Brașov este mai complicată decît părea inițial. Utilajele cu care drumarii încearcă să degajeze pămîntul și bolovanii de pe șosea nu reușesc să facă față alunecărilor masive de teren. Autoritățile consideră că circulația rutieră în zonă nu va putea fi reluată mai devreme de o lună.  
Alunecările de teren, declanșate duminică dimineață continuă și în prezent, iar perspectivele unei rezolvări a problemei sînt destul de îndepărtate. Șoseaua este blocată la kilometrul 81 în zona Siriu din cauza unor alunecări active de teren, iar pe partea carosabilă ajung bolovani, pietriș dar mai ales cantități mari de pămînt. Reprezentanții instituțiilor implicate în gestionarea situației au identificat cauza alunecărilor repetate de teren, dar forța naturii este de nestăvilit. „În spatele locului unde au loc aceste alunecări de teren se află o mică depresiune în care apa se tot adună formînd un amestec cu pămînt care la precipitații, cînd apare apă în plus, începe să se miște și alimentează această cădere tot timpul. Din estimări rezultă că pe șosea au alunecat între 50 și 60 de mii de metri cubi de pămînt, ceea ce înseamnă o cantitate enormă”, a declarat subprefectul George Sava.

Impact negativ pentru economia din zonă

La fața locului s-au deplasat specialiști care încearcă să găsească o soluție tehnică pentru a opri alunecările însă lucrurile nu sînt deloc simple. Pentru ca pămîntul și bucățile de rocă desprinse din munte să nu mai ajungă pe șosea, este nevoie ca sectorul să fie protejat cu o copertină din beton, lucrare care presupune însă cheltuieli foarte mari și o durată mare de execuție a lucrării. „Există la nivelul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri un proiect de realizare a unei copertine pornind ca bază de la acest parapet, un fel de semitunel. Cei de la Companie au proiectul, au avizele necesare, așteaptă ok-ul pentru licitație”, susține subprefetul George Sava. În prezent traficul spre Brașov a fost deviat pe ruta ocolitoare Cislău – Vălenii de Munte. Închiderea Drumului Național 10 are consecințe negative pentru economia din zonă pe de o parte, căci acolo se află mai multe puncte de interes turistic și pensiuni care au rămas izolate, dar și pentru transportatorii care obișnuiau să folosească această rută, iar acum sînt nevoiți să facă un ocol de cîteva zeci de kilometri.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU