Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4775 > La zi Nr. 4775 de luni, 25 august 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Sălbăticiunile fac prăpăd


Urșii și mistreții îi terorizează pe gospodarii de la munte

Culturile agricole, livezile și animalele din gospodăriile oamenilor au fost distruse

articol de: Florin ZAFIU
Prăpăd în culturile de porumb din zona de munte a județului Buzău. Cum urșii nu erau de ajuns localnicii din Brăiești și Vintilă Vodă trebuie să facă față acum cohortelor de porci mistreți care distrug tot ce le stau în cale. De vină, spun specialiștii, nu sînt fiarele pădurii așa cum am fi tentați să credem. Culesul intensiv al fructelor de pădure, exploatarea fondului forestier și nu în ultimul rînd practicarea sporturilor extreme în zonele de liniște determină animalele sălbatice să coboare în arealele locuite.

Mistreții atacă tot mai des

Rînduri întregi de culturi de porumb au fost distruse de mistreți zilele trecute în comuna Brăiești. Atacurile s-au înmulțit în ultima perioadă, pagubele produse vizînd atît suprafețe agricole, livezi, pădure, cît și animale din gospodăriile oamenilor. Autoritățile locale au convocat Comisia de Evaluare a Pagubelor, un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Buzău deplasîndu-se în teren alături de specialiști ai Direcției Silvice și ITRSV pentru a întocmi un plan de intervenție. 
„A stricat la o femeie vineri un lan de porumb, nu a mai rămas un porumb în picioare, unul nu a rămas. Acum au venit două femei, uneia i-a stricat vreo jumătate de pogon de porumb, am înțeles că 25 de arii ar avea acolo, iar unei alte femei i-a stricat sfeclă, ceapă, ce a avut tot așa vreo 10 arii de legume, au stricat tot nu numai la femeile astea, pe femeile acestea le-am auzit eu și le-am chemat să facă în scris, dar restul nu știu ce să facă și mulți se lipsesc că știu că nu îi despăgubesc “, a afirmat Adrian Perțea, primar comuna Brăiești.

Urșii își caută hrana în gospodăriile oamenilor

Mistreții nu sînt singura problemă a localnicilor din Brăiești. În egală măsură urșii au început să caute hrană prin gos­podăriile oamenilor pentru a-și potoli foamea. Mai multe animale domestice, porci, oi, dar și păsări, au fost prădate de urși spre disperarea sătenilor care nu știu prin ce metode să mai prevină atacurile. „În ultima vreme am avut solici­tări chiar din zona de munte, de deal, Brăiești, Vintilă Vodă, Sărulești și aici vorbim fie de atacuri ale urșilor, mă refer la atacuri în gospodăriile populației unde au fost sacrificate cîteva exemplare de animale domestice, porci, oi și de pagube în cadrul livezilor pentru că acum e sezonul prunelor“ , a precizat Ionuț Apostu, director APM Buzău.

Atacă pentru că nu mai au hrană

Atacurile mistreților și cele ale urșilor fac parte din viața de zi cu zi a localnicilor din zonele montate. De remarcat însă este faptul că în ultimii ani numărul ca­zurilor a tot crescut, iar ca­uzele sînt multiple. În primul rînd lipsa hranei din pădure pusă atît pe seama culesului intensiv practicat de săteni, cît și a producției slabe. Un alt motiv pe care autoritățile se feresc să îl invoce ar fi tu­rismul și sporturile extreme în zonele de liniște delimitate de silvicultori tocmai în scopul de a oferi sălbăticiunilor un habitat protejat. „Una din principalele cauze este lipsa de hrană din pădure, anul acesta este un an slab în producția de fructe de pădure, și un alt aspect care contribuie la înmulțirea atacurilor este faptul că suprafețele de pădure s-au redus considerabil, zonele de liniște nu mai sînt asigurate, iar populația nu își asigură culturile cu garduri sau sisteme de alarmare”, a afirmat Ionuț Apostu, director APM Buzău. Autoritățile vor evalua situația, iar acolo unde se impune vor fi aprobate despăgubiri. Agenția pentru Protecția Mediului atrage atenția că numai localnicii care și-au asigurat culturile, atacate ulterior de mistreți sau urși, vor fi des­păgubiți conform legii. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU