Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4770 > La zi Nr. 4770 de luni, 18 august 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Greu de pus în practică noua legislație


Buzăul nu figurează pe portalul de vînzare a terenurilor agricole

Pînă acum doar oficialii din cinci județe au trimis ofertele de vînzare către site-ul Ministerului Agriculturii

articol de: Adrian CRĂCIUN
Au trecut mai bine de patru luni de cînd Ministerul Agriculturii a lansat un portal pe care vor fi postate anunțurile de vînzare a te­re­nurilor agricole, dar Buzăul nu figurează încă printre județele în care sînt anunțate tranzacții.     
Pînă în prezent au postat oferte de vînzare autoritățile din cinci județe, care au preluat de la proprietari  anun­țurile de vînzare. Astfel, pînă ieri, pe portalul menționat erau postate anunțuri de vînzări din județele Arad, Călărași, Dîmbovița, Galați și Vaslui. Deschiderea portalului de vînzare a terenurilor agricole s-a făcut ca urmare a  aprobării legii vânzării terenurilor agricole, iar aplicația ar trebui să cuprindă toate ofertele de vânzare a terenurilor agricole din extravilan din țară. Potrivit legislației în vigoare, vânzătorul are obligația de a înregistra la primăria din raza unității teritoriale unde se află terenul oferta de vânzare. La rândul lor, autoritățile locale trebuie să transmită, în termen de 3 zile lucrătoare cererea la aparatul central din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit legislației în vigoare, ofertele de vînzare vor fi publicate pe site-ul ministerului timp de 15 zile lucrătoare. Ministerul Agriculturii trebuie să asigure publicarea ofertelor de vînzare-cum­pă­rare pe site-ul propriu și să asigure verificarea exercitării dreptului de preempțiune. Tot în sarcina autorităților centrale intră și sarcina de a verifica înde­plinirea condițiilor legale de vînzare-cum­părare de către potențialul cumpărător, prevăzute de prezenta lege. Mi­nisterul Agriculturii emite avizul necesar încheierii contractului de vînzare-cum­pă­rare a terenurilor agricole situate în extravilan. 

Perioadă de confuzie

În privința aplicării noilor practici în vînzarea terenului agricol, reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Buzău consideră că traversăm încă o perioadă de confuzie pe piața terenurilor agricole. „Deocamdată nu știm care sînt normele de aplicare a noii legislații. Se anunță la primărie, nu se anunță ?! Nu e clar dacă se merge pe vechea lege sau după cea nouă. Notarii fac tranzacții pentru cei care au titluri de proprietate. Vedem ce va mai fi și ce lămuriri se vor da de la minister”, ne-a declarat Valeriu Călin, președintele asociației. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Sfaturi pentru bobocii de liceu

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU