Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4768 > La zi Nr. 4768 de joi, 14 august 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Infractorul cu o mie de fețe


„Colonelul cu basma“, escrocul buzoian care a înnebunit România

Mihai Gabriel Tănase se dădea drept doctor, deținut politic ori colonel și convingea naivii să le întocmească dosare de handicap sau de veterani

articol de: Mirela DUMITRU
Un buzoian de 44 de ani este unul dintre cei mai inventivi hoți căutați la nivel național după ce a reușit să înșele mai multe persoane. În ultimii șapte ani bărbatul, cunoscut și drept „colonelul cu basma“, a mers în mai multe localități din țară convingînd oameni de bună-credință să îi dea bani și bunuri în schimbul unor așa-zise beneficii. 

Numeroase tertipuri inventive

Bărbatul a recurs la mai multe tertipuri pentru a convinge victimele. Astfel, buzoianul nu s-a dat în lături de la nimic pentru a reuși să escrocheze oamenii. Potrivit ziariștilor cotidianului „Evenimentul zilei“, acesta s-a îmbrăcat în femeie ca pentru a-i putea fura pensia unei bătrîne, și-a făcut legitimații de ofițer al Armatei Române, s-a înscris în Liga Navală și în Asociația Națională a Cadrelor Mili­tare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR), s-a dat drept doctor și fost deținut politic „maltratat sexual”. Metoda sa era pe cît de simplă, pe atît de inventivă. Buzoianul le spunea oamenilor că le face legitimații de veterani, de persoane cu handicap, ori le lua banii spunîndu-le că îi asigură la Casa Asigurărilor de Sănătate a Armatei.

Nu se știe numărul victimelor

Nimeni nu știe numărul victimelor care i-au căzut în plasă lui Mihai Gabriel Tănase. Deocamdată oamenii legii au identificat 6 păgubiți ai „colonelului cu basma“, din Iași, Vaslui și Timișoara, însă numărul real este de cîteva zeci de victime.

Cercetat pentru înșelăciune

Potrivit ziariștilor cotidianului „Evenimentul zilei“, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi București, cei care l-au prins în 2012 pe Tănase, au descoperit asupra lui numeroase legitimații, chitanțe și documente sau ștampile aparținînd unor instituții militare. În unele dintre acestea, buzoianul se dădea drept femeie, fostă deținută politic. O altă metodă folosită de bărbat era aceea în care se dădea drept veteran de război și se oferea să transporte mai ieftin cu trenul diferite persoane care trebuiau bineînțeles să achite o contribuție. În general Tănase cerea între 100 și 600 de lei pentru serviciile sale și elibera o adeverință neștampilată în numele MApN. Tănase s-a mutat des în ultimii 7 ani, reușind să își piardă urma. În prezent, el este cercetat pentru înșelăciune, uz de fals și fals privind identitatea, riscînd pînă la cinci ani de închisoare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU