Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4746 > La zi Nr. 4746 de miercuri, 16 iulie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Fenomen îngrijorător


Albine moarte de foame în plin sezon

Au apărut și bolile la puiet

articol de: Mirela DUMITRU
Albine moarte de foame în plin sezon
 
An ratat pentru apicultorii buzoieni. Un fenomen îngrijorător înregistrat în premieră anul acesta a fost moartea familiilor de albine din cauza foamei. Principala cauză care a determinat acest fenomen au fost ploile dese din primăvară-vară care au împiedicat hrănirea de sezon cu nectar și polen. Ba mai mult, apicultorii au identificat și apariția unor boli la puiet care au împie­di­cat reproducerea albinelor. Luna iulie era perioada culesului la floarea-soarelui însă, din cauza condițiilor meteo, specialiștii estimează producții de 5-10% față de un an normal. 

Ploile le-au împiedicat să se hrănească

Familiile de albine au murit în această vară de foame. Greu de crezut că în plin sezon de cules o albină nu are ce mînca, însă totul se datorează ploilor dese și abundente din lunile mai-iulie. Zilele nefavorabile din această perioadă au împiedicat zborul albinelor, fapt ce a dus și la reducerea intensității de creștere a puietului. „Avem mare grijă noi, apicultorii, în continuare pentru că s-a întîmplat în această perioadă de vară cînd practic niciodată nu s-a mai întîlnit să moară familii de albine de foame și atunci se pune problema dacă familiile de albine pe care le avem la ora actuală își asigură hrănirea pentru perioada de iarnă. De aici cheltuielile apicultorilor pentru a-și asigura hrana necesară cu biostimulatori, zahăr, siropuri din zahăr, chltuielile cresc și atunci bineînțeles că va fi un an ratat în întregime“, a declarat Mihai Prahoveanu, președinte Asociația Apicultorilor Profesioniști Buzoieni.

Au apărut și bolile

Iar aceasta nu este singura problemă a apicultorilor buzoieni. În acest an apicol au apărut și bolile la puietul de albine. „Noi, apicultorii, întîmpinăm și celălalt fenomen atunci cînd avem un an atît de slab și sincer vă spun eu am vreo 40  și ceva de ani de apicultură. Nici un an nu am pomenit mai slab ca anul acesta. Apar și anumite boli. A reapărut puietul văros în masă și ne așteptăm în continuare și la locă, loca americană care apare în astfel de situații“, a precizat Mihai Prahoveanu, președinte Asociația Apicultorilor Profesioniști Buzoieni.

Nu își vor acoperi nici cheltuielile

Consecințele se vor vedea în producțiile estimate la maxim 10% față de un an normal, mult prea puțin pentru a aco­peri pînă și cheltuielile api­cultorilor nemai­vor­bind de profit. „Pentru că floarea soarelui se anunță avînd în vedere așa cum ­v-am spus, familiile de albine foarte slabe, nu cred că se face mare lucru să zicem un 5-10% față de anii anteriori, un an normal“, a spus Mi­hai Prahoveanu, pre­șe­dinte Asociația Api­cultorilor Profesioniști Buzo­ieni. Prețul mierii a crescut cu 15-20% față de anii trecuți însă acest lucru nu va elimina pier­derile suferite de apicultori anul acesta.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU