Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2505 > La zi Nr. 2505 de luni, 9 octombrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Se pune de alte cozi


Analize gratuite din taxa pe viciu

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Analize gratuite din taxa pe viciu
 

De luna viitoare, fiecare cetățean va primi o recomandată acasă, în care va fi anunțat să meargă la analize, obligatoriu, la un laborator de stat din Buzău. Cine nu își face analizele anual poate fi obligat să suporte costul tratamentului în cazul în care va fi diagnosticat cu vreo afecțiune ce putea fi descoperită la timp. Asta chiar dacă e vorba de cancere, al căror tratament are un preț fabulos.
Toți cetățenii, asigurați și neasigurați, vor fi obligați să își facă din proprie inițiativă analizele începînd cu luna viitoare. Și asta gratis, deoarece costul analizelor va fi suportat din banii proveniți din colectarea "taxei pe viciu". Numai că vor fi obligați să aleagă doar laboratoare de stat. Programul analizelor obligatorii este prevăzut a începe în luna noiembrie, iar termenul de finalizare este luna decembrie 2007.
Scrisori recomandate
În tot acest timp, atît persoana asigurată cît și cea neasigurată va trebui să se prezinte la medicul de familie. În scrisorile recomandate pe care le vor primi acasă, atît asigurații cît și neasigurații vor afla despre pașii pe care trebuie să-i urmeze pînă vor ajunge să-și ia buletinul de analize de la laborator. Totodată, în plic se va afla și un tichet securizat, care va conține numele și codul numeric personal al pacientului. Indiferent dacă este sau nu asigurat, pacientul va trebui să prezinte acest tichet medicului de familie. Numai după ce va prezenta tichetul la Casa de Asigurări de Sănătate, medicul va putea să primească bani pentru serviciile pe care i le-a oferit pacientului.
420 de mii de persoane asigurate
La nivelul județului Buzău există 420 de mii de persoane asigurate, plus alte cîteva mii neasigurate și e greu de imaginat că pînă la sfîrșitul anului toți buzoienii vor reuși să își facă analizele. Chiar și acum, cînd nu se înșiruie tot omul la coadă, pentru un bon de ordine la laboratorul de stat, oamenii se așează în fața ghișeului de la patru dimineața. Și numai norocoșii prind programare. Cum o să fie pe viitor? O să vină vreodată cineva de la "stat" să recolteze gratis probe de sînge la domiciliul bătrînilor care nu se pot mișca? Greu de crezut. O să recolteze și-o să prelucreze singurul laborator din oraș cîteva sute de seturi de analize pe zi? Iar locuitorii comunelor din jurul orașelor, unde o să se înșiruie cu garoul agățat de braț? Dar dacă tot plătim asigurări și există contracte ale laboratoarelor private cu Casa, nu este absurd să ne bulucim ca vitele la ușa unui singur cabinet?

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Bandă de tîlhari fugărită prin pădure

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU