Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4726 > La zi Nr. 4726 de marti, 17 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Aflat foarte aproape de casele oamenilor,


Poligonul Armatei distruge nervii locuitorilor din Mărăcineni

Primăria încearcă să facă un schimb de terenuri cu MApN pentru relocarea poligonului. Oficialii Armatei se feresc să dea curs inițiativei după episodul Babiuc-Cioflină-Becali

articol de: Laurențiu MARINOV
Poligonul Armatei distruge nervii locuitorilor din Mărăcineni
 
Viața locuitorilor din Mărăcineni a fost dată peste cap complet de tragerile cu muniție de război pe care le fac în zonă atît militarii din Garnizoa­na Buzău cît și polițiștii și jandarmii. 

În poligon au loc trageri cîte 10-15 zile pe lună, în imediata apropiere a caselor spre disperarea sătenilor care sînt treziți și în miez de noapre de rafalele armelor automate sau în bubuiturile aruncătoarelor de grenade. 

Poligonul de la Mărăcineni este amplasat în mij­locul satului, poziționare care le creează mari neplăceri locuitorilor din zonă. Militarii trag cu mai toate tipurile de armament de infanterie; de la pistoale pînă la cunoscutele aruncătoare de grenade AG. Acestea din urmă, și armele automate fac un zgomot îngrozitor, pe care sătenii trebuie să îl îndure mai tot timpul. Ședințele de tragere se desfășoară uneori și cîte 4-5 zile la rînd, spre disperarea bătrînilor care se sperie de fiecare dată de bubuiturile din poligon, căci uneori se trage și noaptea. În plus oamenii sînt împiedicați să-și facă muncile agricole în perioadele în care militarii se află în poligon. Din motive de siguranță, santinelele îi întorc dimineața din drum și nu îi lasă să meargă la cîmp pentru că un glonț rătăcit ar putea să lovească pe cineva.

Primăria oferă un teren similar

Autoritățile locale le-au promis oamenilor că vor rezolva problema și se pare că au găsit și soluția. „Eu vreau să mut poligonul. Am oferit Mi­nisterului Apărării, la schimb un teren similar, cu aceeași suprafață, care este într-o zonă nelocuită, potrivită pentru funcționarea unui poligon de trageri. Am întocmit un dosar întreg cu documentație, am vorbit chiar cu ministrul, însă pînă acum nu am primit nici un răspuns”, ne-a declarat Constantin Dumitru, primarul comu­nei Mărăcineni. Mutarea poligonului din mijlocul satului într-o zonă nepopulată este o măsură logică, numai că cei de la Ministe­rul Apărării suflă și-n iaurt cînd e vorba de schim­buri de terenuri, după ce fostul ministru Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină au ajuns la pușcărie în urma unei astfel de tranzacții. În cazul de față Pri­măria ar pune la dispoziție o suprafață de 28 de hec­tare, egală cu cea pe care funcționează poligo­nul mi­li­tar, numai că valoarea de piață între cele două tere­nuri este evident mult ­dife­ri­tă. Mai-marii Armatei se gîndesc probabil că cine­va ar profita în urma schimbului, iar ei nu sînt dipuși să tragă ponoasele. 

Interzis la construcții în zona de protecție

Aspectul imobiliar al problemei îi irită și pe săteni. Primarul Constantin Dumitru susține că oamenii care au proprietăți în zonă nu pot dispune cum vor de terenurile lor pentru că în stînga și în dreapta poligonului este instituită o zonă de protecție de cîte 400 de metri, unde Armata interzice ri­dicarea oricărei construc­ții. Interdicția le aduce prejudicii materiale pentru că terenul intravilan este valoros, dar ei nu îl pot vinde. Poligonul militar de la Mărăcineni funcțio­nea­ză din anii ’60. Casele au fost construite ulterior, cu apro­barea primarilor care s-au perindat de-a lun­gul timpului la ­conduc­e­rea comunei. Poligonul de tra­geri este administrat de Centrul de Instruire pentru Forțele Speciale, dar este folosit și de alte unități din Ganizoana Buzău, precum și de Poliție și Jandar­merie, după ce poligoanele de la Gura Cîlnăului, respectiv Merei au fost închise.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU