Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4719 > La zi Nr. 4719 de vineri, 6 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Neîncredere totală!


Curtea de Arbitraj Comercial, o instituție în moarte clinică

Oamenii de afaceri se feresc de procedura arbitrajului și preferă să se judece direct la Tribunal

articol de: Laurențiu MARINOV
Curtea de arbitraj comercial care funcționează pe lîngă Camera de Comerț este o instituție pe cît de oportună pe atît de ineficientă. 

Oamenii de afaceri din județul Buzău evită să își tranșeze litigiile în alt mod decît prin judecată în fața instanțelor. Relațiile contractuale dintre firme se soldează nu de puține ori cu conflicte din diverse motive. Fie una dintre părți nu respectă clauzele, fie nu respectă termenele din contract. Litigiile pot fi rezolvate relativ simplu și avantajos prin procedura arbitrajului. Este suficient ca la încheierea contractului partenerii de afaceri să insereze clauza de arbitraj și în scurt timp ei să intre în po­sesia unei hotărîri pe care instanța de judecată trebuie doar să o învestească cu formulă executorie, pentru a produce efecte. „Avantajele so­lu­ționării arbitrale a litigiilor sînt: simplitatea procedurii, faptul că litigiul se soluționează ­în­tr-un timp scurt, 5 luni litigiile interne și 9 luni cele internaționale. Litigiul se judecă de arbitri specializați imparțiali și independenți, dezbaterile sînt confidențiale. Împotriva hotărîrii arbitrale nu se pot exercita căi de atac”, ne-a declarat Felicia Vîjdea, consilier juridic la Camera de Comerț Buzău.

4 cazuri în aproape zece ani

În realitate lucrurile nu sînt deloc simple. Reprezentanții firmelor preferă să se înfrunte în tribunal, luni sau chiar ani, pentru o obține ­sa­tis­facție în fața adversarilor. „Dacă mă raportez la numărul de litigii soluționate în arbitraj, pot spune că oamenii de afaceri nu au încredere în arbitraj. Toată lumea merge către instanțele de judecată. S-a creat o cutumă că doar instanța poate să soluționeze cauzele comerciale”, ne-a declarat Felicia Vîjdea, consilier juridic la Camera de Comerț Buzău. În aproape zece ani Curtea de Arbitraj de pe lîngă Camera de Comerț Buzău a avut de soluționat doar patru litigii comerciale. Situația este surprinzătoare în condițiile în care avantajete arbitrajului sînt evidente. Durată scurtă de rezolvare, posibilitatea celor implicați de a desemna singuri arbitrii, costuri mult mai mici în comparație cu taxele de timbru percepute în cadrul proceselor în instanță. Pe de altă parte Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Buzău a înregistrat în cursul anului o creștere substanțială a volumului de dosare comerciale. Astfel se poate deduce că oamenii de afaceri nu au încredere în arbitraj din varii motive.


Aglomerație la Tribunal

„În anul 2013 secția Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Buzău a avut pe rol 9812 dosare, cu 27% mai multe decît în 2012, iar tendința este de creștere și anul acesta. Cauza creșterii acestui volum de dosare este lipsa de eficiență a dispozițiilor legale referitoare la mediere și arbitraj comercial și anumărului mare de falimente”, ne-a declarat judecătorul Constantin Florescu, Președintele Tribunalului Buzău. Adevărul este însă că unii dintre partenerii de afaceri între care intervin dispute preferă să amîne cît mai mult executarea obligațiilor pe care și le-au asumat prin contract.

În aceste cazuri procesele la tribunal le convin cel mai mult tocmai pentru faptul că magistrații sînt foarte aglomerați, dau termene lungi și judecata durează foarte mult. La Camera de Arbitraj ­Co­mer­cial de la Camera de Comerț Industrie și Agricultură sînt înscrise 30 de persoane, majoritatea cu pregătire juridică, abilitate să soluționeze litigii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU