Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4718 > La zi Nr. 4718 de joi, 5 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Viiturile de luna trecută au efecte dezastruoase


Distrugerea sistemului de irigații i-a nenorocit pe legumicultorii din Mărăcineni

Canalul de irigații Săpoca - Mărăcineni nu mai poate fi alimentat

articol de: Laurențiu MARINOV
Distrugerea sistemului de irigații i-a nenorocit pe legumicultorii din Mărăcineni
 
Viiturile de luna trecută au avut efecte dezastroase pentru agricultura comunei Mărăcineni.   
Terenurile agricole au fost rupte de sistemele de irigații în urma unor avarii majore produse la punctul de legătură de la Berca. Acum doar ploile mai udă culturile, dar pentru plantațiile de legume apa căzută din cer nu este suficientă.
Renumiți pentru producțiile de ardei, ceapă și roșii, cultivatorii din zonă au ajuns să facă agricultură de subzistență, iar despre profit nici nu mai poate fi vorba. „În acest moment nu mai putem vorbi de producție. Se face agricultură cu cana și cu sticla cu apă. Sînt oameni care trăiau din culturile de ceapă și roșii. Banii cîștigați le asigurau lemnele de foc pentru iarnă. Acum nu mai au nimic”, ne-a declarat Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni.
 
Soluție de compromis

Localitățile Mărăcineni, Potoceni, Căpățînești, Mătești și Săpoca grupate în Organizația Utilizatorilor de Apă aveau irigațiile asigurate printr-un canal alimentat din rîul Buzău. Viiturile care au afectat județul luna trecută au distrus „priza”, cum o numesc specialiștii în zona comunei Berca. Concret, canalul Săpoca-Mărăcineni nu mai poate fi alimentat pentru că se află deasupra nivelului rîului. 
Pentru reluarea irigațiilor s-a încercat o altă variantă pe rîul Slănic, dar și acolo s-a produs o ruptură. Nimeni nu intenționează să facă investiții pentru a remedia defecțiunile la sistemul de irigații așa că Primăria încearcă o soluție de compromis. Primarul Constantin Dumitru în­cear­că să dreagă sistemul de irigații cu o țeavă meta­li­că. Este nevoie de o legătură de aproximativ 150 de metri între un canal aflat în administrarea Hidroelectrica și canalul propriu-zis de irigații. Lucrarea este anevoioasă întrucît tubulatura trebuie să treacă pe sub albia rîului Buzău, fapt ce implică un volum mare de muncă și cheltuieli pe măsură. 

Îmbunătățirile Funciare nu se bagă

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare ar putea să dea o mînă de ajutor, sau măcar să ofere niște soluții tehnice avizate. Reprezentanții filialei buzoiene a ANIF se spală însă pe mîini și susțin că ei nu au fonduri și lucrează doar cu banii clientului. În plus obiectivul nu mai este în administrarea lor. 
„Noi am predat canalul gratuit către Organizația Utilizatorilor de Apă. Nu mai putem face nici o lucrare acolo decît dacă primim bani de la beneficiar. Pentru asta ar trebui să angajăm o firmă pentru că nu avem oameni suficienți. Am fost informați cu privire la situația de la Mărăcineni, am fost la fața locului, dar nu am fost solicitați să executăm lucrări, pentru că noi nu avem fonduri”, ne-a declarat Constantin Tudor, director ANIF Buzău.

Nemții se descurcă singuri

Primarul de la Mă­răcineni spune că-i este milă de oameni, dar și aceștia au partea lor de vină. Chiar și cînd este apă, sătenii nu au obiceiul să curețe canalele. Decolmatarea o face tot Primăria cu beneficiarii venitului minim garantat. Pe de altă parte, la Mărăcineni se face și agricultură modernă chiar în acest moment. O societate cu capital german și elvețian are în exploatare o suprafață de teren care nu depinde nici de preci­pitații nici de sistemul de irigații, pentru că acolo apa vine din propriile foraje. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Sfaturi pentru bobocii de liceu

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU