Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2500 > La zi Nr. 2500 de marti, 3 octombrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Operatorii de Maxi-Taxi pun cu bună Știință în pericol viața călătorilor

articol de: Mihai Bunăziua
Operatorii de Maxi-Taxi pun cu bună Știință în pericol viața călătorilor
 

În contextul în care pe șoselele din România, frecvent, mor oameni după ce au fost implicați în accidente rutiere cu microbuze de transport persoane - inclusiv la Buzău în acest an sînt cîteva cazuri - operatori de maxi-taxi și șoferi ai acestor autovehicule care circulă pe raza județului nostru sfidează legea și, mai grav, pun în pericol în continuare viața călătorilor.
Un control efectuat de poliție a scos la iveală grave defecțiuni tehnice
O arată un recent control efectuat în rîndul transportatorilor de pe drumul județean 203 K și de pe DN 2 E 85, pe raza localității Mărăcineni. Cu alte cuvinte, s-au urmărit acele microbuze cu ruta Rm. Sărat - București (retur), precum și cele de pe ruta Mărăcineni - Lopătari. Și nu mare a fost mirarea cînd s-a tras linie la neregulile descoperite. Printre cele mai grave enumerăm defecțiunile tehnice de la microbuze care ar putea conduce la accidente rutiere și obsesia incurabilă a șoferilor de a accepta să urce oameni lîngă el pînă la refuz. Cîteva "ingrediente" care în cazul unei coliziuni pot duce la tragedii.
"Haideți, că mai încape unul...!"
Aflăm de la Poliție că la razie au fost controlate 46 de microbuze de transport persoane, iar în 27 dintre cazuri au fost descoperite ilegalități. Procentul cel mai mare al abaterilor a fost cel al șoferilor care țin cu tot dinadinsul să transforme microbuzele în conserve pe roți și asta ca să le facă pe plac patronilor și să aducă mai mult profit firmei, fără a se gîndi la consecințe. Nu puțini sînt șoferii care continuă să le permită călătorilor să se îndese în maxi-taxi și pe care îi întîmpină cu ritmuri de manea sau de
populară date la volum ridicat. Polițiștii au dat amenzi, însă conducătorii auto vor avea grijă să recupereze banii prin aceeași metodă de suprasolicitare a mașinilor. Și mai grav este că operatorii de maxi-taxi scot pe traseu autovehicule depășite de mult din punct de vedere tehnic. De la zdrăngănitul arcurilor, suspensiilor, caroseriei ruginite pînă la probleme de direcție, sînt cîteva dintre "scăpările" șoferilor care se încumetă la drum cu un microbuz plin de oameni.
Cum să te lupți cu haosul ?
La ultima razie au fost suspendate 6 certificate de înmatriculare, un număr infim în comparație cu cel al microbuzelor autorizate să circule pe drumurile buzoiene și care doar dacă te uiți la ele îți dai seama că nu prea ar fi bine să te urci în ele. Și cînd te gîndești că abaterile de mai sus au fost descoperite doar pe două trasee din județul nostru... Numai corectitudinea oamenilor în uniformă și controalele zilnice ar putea descuraja, la un moment dat, aceste practici periculoase ale șoferilor de maxi-taxi. Dar cum pînă acum nu am văzut așa ceva, degringolada din rîndul operatorilor cu microbuze poate să continue nestingherită.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU