Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2498 > La zi Nr. 2498 de duminica, 1 octombrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
La zi

Trăind și ei marea confuzie din învățămînt,


Primarii se cred directori de școli

articol de: Sorin DINCO
Primarii se cred directori de școli
 

La Nehoiu, lucrurile au luat-o razna
Schimbările din rețeaua școlară județeană, determinate de descentralizare, i-au zăpăcit pe directori, primari și profesori. Liderul Sindicatului din Învățămîntul Preuniversitar (S.Î.P.) Buzău acuză un abuz fără precedent la Nehoiu, caz care a ajuns și în birourile autorităților județene. Doi profesori din orașul amintit și-au cerut direct la primar detașarea în învățămînt, trecînd peste capul Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.). Primarul și-a luat rolul de director în serios și amenință cu scandal…
Primarul, între abuz și confuzie
Liderul S.Î.P., Ion Neacșu, ne-a semnalat recent un caz incredibil care se întîmplă în rețeaua școlară. Unii primari au început să se creadă directori de școli, în virtutea legii care le dă doar responsabilitatea de a administra banii pentru salariile profesorilor, nu și angajarea lor. Sindicalistul spune că primarul nehoian Alexandru Corcodel a fost solicitat de două cadre didactice, în urmă cu două săptămîni, să le rezolve detașarea în interesul învățămîntului. De pe poziția de membru în consiliul de administrație al Grupului Școlar Nehoiu, primarul și-a luat treaba foarte în serios și a convocat Consiliul de administrație, pe 12 septembrie a.c. "Conform înscrisului pe care îl avem și noi, domnul Corcodel a cerut rezolvarea în regim de urgență a detașării celor două cadre didactice. Directorul a refuzat, iar primarul a trimis adrese la Prefectură, prin care amenință că va sesiza Ministerul Educației, dacă nu se intervine la Inspectoratul Școlar și nu i se dă dreptate, invocînd calitatea lui de administrator al școlii", ne-a declarat Ion Neacșu.
E doar începutul unei posibile mari derute între primari și directori
Unii ar rîde de încurcătura iscată la Nehoiu, dar lucrurile sînt destul de serioase. Primarul Corcodel omite sau nu cunoaște faptul că detașarea în interesul învățămîntului nu se face la cererea cadrului didactic, ci școala solicită un cadru didactic titular, cînd are nevoie de el. În plus, mișcarea de detașare se desfășoară după un calendar aprobat de Ministerul Educației, nu toamna, "în regim de urgență". Conform Metodologiei, detașarea în interesul învățămîntului se face în baza cererii scrise formulate de unitatea primitoare, la propunerea inspectorului școlar de specialitate, pe postul solicitat de unitatea primitoare și cu acordul scris al persoanelor solicitate. Dacă la Nehoiu directorul a impus în cele din urmă legea pe care o reprezintă, în alte părți directorii pot fi foarte vulnerabili: "E de înțeles confuzia în care se află primarul de la Nehoiu, cu toate schimbările din ultima vreme. Ne așteptăm ca astfel de cazuri să mai apară, în condițiile în care majoritatea directorilor de la țară sînt numiți cu delegație, iar primarii par mai orientați în teren", a comentat liderul sindical, atrăgînd atenția asupra abuzului administrației locale, pe fondul unei măriri a puterii primarilor asupra școlilor.
Edilii nehoieni se apără
Nicu Vasile, viceprimarul orașului Nehoiu, ne-a spus că cele două cereri au fost depuse la Primărie, iar edilii s-au implicat pentru că era vorba de cetățeni ai orașului lor. Mai mult, conducerea Primăriei Nehoiu ar fi sesizat Inspectoratul Școlar cu privire la cele două cereri, însă, neprimind nici un răspuns, s-a considerat de cuviință să se rezolve problema pe plan local. Așteptăm ca Inspectoratul Școlar să rezolve o problemă a unui referent din Primăria Nehoiu?

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cum arată scara de la "Casa Albă"
Haos pe Valea Slănicului

Click aici pentru toate articolele din categoria La zi

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU